Организација културних догађаја и манифестација

Многе од манифестација које су у организацији ове установе трају импозантан број година, као што су Ликовна колонија у Трнави и дечји фестивал Деца међу нарцисима које су већ у трећој деценији.

ОПШТИНСКА СМОТРА РЕЦИТАТОРА
Велико интересовање ученика основних школа и средње школе са подручја наше општине влада за Општинску смотру рецитатора коју организујемо у месецу марту. На њој се победници школских такмичења надмећу за одлазак на окружну смотру која се традиционално одржава у Косјерићу. Нашу општину представљају по два најбоља ученика-рецитатора у сва три узраста.
Циљ ове смотре је унапређење културе говора и лепог изражавања код ученика, развој личних склоности и способности за књижевност и књижевно стваралашто, упознавање са говорним вредностима: дикција, акценат, интонација, висина и интензитет гласа.

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА ТРНАВА
Ликовна колонија „Трнава“ одржава се половином месеца августа у домаћинству нашег истакнутог уметника Владимира Митровића и под окриљем његовог атељеа у Трнави.
На колонији учествују познати ствараоци из земље и иностранства, као и млади таленти. Битан сегмент и једну од карактеристика по којима се овај догађај издваја од сличних представља едукација и афирмација ликовних стваралаца и сликара аматера који су гости на колонији.
Ова манифестација је добар пример лоцирања програма у сеоске средине и развоја нових туристичких места и понуда. Летњи амбијент златиборског села је велика инспирација за уметнике, а они својим делима то и доказују.
Ову колонију организујемо у сарадњи са Туристичком организацијом Златибор и атељеом из Трнаве.

ДЕЧИЈИ ФЕСТИВАЛ ДЕЦА МЕЂУ НАРЦИСИМА
Манифестација посвећена нашим најмлађима.
Дружење деце која се баве литерарним стваралаштвом из наше општине са широм околином и писаца који пишу за децу сваког маја улепша нам дане и донесе ведрину, а организује се у Чајетини, на Златибору и у неком од околних села.
Литерарни конкурс расписује се за ученике свих основних школа са подручја наше општине, и подручја Републике Србије, а на ликовном конкурсу учествују деца из вртића и предшколских група са подручја златиборског округа.Конкурси се расписују преко електронских и штампаних медија. Овај фестивал на најбољи начин афирмише стваралаштво најмлађих у разним областима и омогућава деци из других градова да упознају Златибор у свој његовој лепоти.

САБОР ТРУБАЧА ЗАПАДНЕ СРБИЈЕ
Сабор трубача на Златибору традиционално се организује у другој половини месеца јула, као предтакмичење за Сабора трубача у Гучи.
Златибор као дестинација и "Културно спортски центар Чајетина" добијају признања да је ово далеко најквалитетније организовано предтакмичење са одличним оркестрима и квалитетним пратећим програмима.
Ова манифестација својеврсни је чувар српске традиције и народног стваралаштва. Сабор трубача на Златибору припада најпосећенијим манифестацијама у Србији, а чињеница је да је ово и најстарија манифестација у нашем крају која је постала препознатљива код публике и због ње неколико десетина хиљада људи сваког јула долази на нашу најлепшу планину.