"Чиготица програм"- дугорочни ефекти

У СБ „Чигота“ на програму „Чиготица“ тренутно се налази 39-торо деце узраста од 12 до 18 година, чији је индекс телесне масе већи од 95-тог перцентила. Деца су упућена од стране педијатара и о трошку Здравственог фонда ће боравити у „Чиготи“ 21 дан на третману по којем је ова здравствена установа позната и ван граница Србије.Гојазност је најчешће хронично обољење код деце и јавља се у све ранијем узрасту са све већим индексом телесне масе, што повлачи са собом бројне здравствене и психичке компликације.

Програм „Чиготица“ врши едукацију деце о значају правилне исхране и физичких активности у превенцији у лечењу гојазности. Захваљујући тимском раду и мултидисциплинарном приступу у лечењу, резултати су, било да је реч о краткорочним или дугорочним, изузетни, каже др Снежана Лешовић.

„ Краткорочни ефекти се односе на редукцију телесне мае, поправљање метаболичких фактора ризика, нормализовање повишеног крвног притиска... Резултати наше студије, анализа једног великог узорка деце која су лечена у нашем центру, после 3 и 5 година, јасно указује на изузетно добре ефекте. Готово 75% адолесцената је редуковало тежину. Само ¼ није била успешна у решавању овог проблема“, каже за „Златиборпрес“ Снежана Лешовић, начелница Одељења за превенцију, лечење гојазности и рехабилитацију деце и адолесцената.

У групама која долазе налазе се често и деца са инвалидитетом, што захтева сасвим другачији приступ и третман од стране „Чиготица“ тима, али и то се успешно решава.

DSC_0084 (Medium)

„Индивидуално планирамо сваку активност . Прво исхрану која је прилагођена узрасту, полу и физичким способностима наше деце, а поред тога се планира и физичка активност. Консултујр се специјалиста физикалне медицине и та деца су заиста под интезивним надзором.“

Долазак у „Чиготу“ и боравак од скоро месец дана у непознатој средини, међу новим лицима, није увек лак, али ова деца се врло брзо спријатељују и постају подршка једни другима у заједничком настојању да победе проблем са вишком килограма.

Највише им с почетка, кажу ови млади људи, тешко пада одвојеност од родитеља. Даљи проблем је промена начина исхране и навика. Са тим се сусрећу психолози „Чиготица“ тима који настоје да на најбољи начин, кроз индивидуални и групни рад, реше проблеме деце и пруже им додатну мотивацију.

„Различите методе и технике постоје како се освешћује проблем гојазности, настанак тог проблема и како радити на његовом решавању,“ додаје Јелена Смиљанић, психолог СБ „Чигота“. „Затим имамо интезиван контакт са родитељима . Јако је важно0 да родитељи препознају и схвате озбиљност тог проблема јер, деца су даље у њиховим рукама, а маме су те које кувају, или не кувају- па је то проблем.“

Проблем гојазности се све више пење на лествици тзв. болести модерног доба. Због тога је неопходно о њему више говорити како у породици, тако и у школи, а како каже Јелена Смиљанић, веома је важна и улога медија.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs