0800 333 445 СОС телефон за жртве породичног насиља

Жртве породичног насиља у Ужицу од сада ће проблем моћи да пријаве на СОС телефон 0800 333 445. Иницијативу за увођење СОС телефона покренула је женска одборничка мрежа у локалном парламенту, пружаоц услуга биће Женски центар Ужице, а ову услугу град Ужице финансираће до краја буџетске године са 500 000 динара. Иницијатива за увођење ове услуге у Ужицу, која би била финансирана из буџета, је покренута пре две године, међутим град је ове године променио одлуку о социјалној заштити којом је омогућено пројектно финансирање овог сервиса.

"Испунили смо обећање да ћемо до краја ове године успоставити СОС телефон јер је данас више него икада потребно да обратимо пажњу на жртве породичног насиља јер је све више информација о женама жртвама породичног насиља, мада су насиљу подложне и остале категорије становништва, и неопходност СОС телефона нико не доводи у питање. Град ће овај пројекат финансирати са 500.000 динара, а уколико резултати покажу да је ова услуга неопходна и у будуће трудићемо се да обезбедимо средства и након ове буџетске године", каже Бранко Гавриловић, члан градског већа задужен за социјална питања.

Услуга СОС телефон поверена је невладиној организацији Женски центар Ужице.

"Жртве породичног насиља кроз ову услугу ће добити подршку у психолошком оснаживању жртава и информације о процедурама које их очекују и које услуге могу да добију од појединих институција. Ми смо раније мапирали услуге које жртве могу да добију у граду, од полиције, Центра зацијални рад и националне службе за запошљавање. Женски центар Ужице ће се трудити да кроз донације обезбеди средства како би била увећана финансијска моћ ове услуге. Запослили смо четири сараднице, три дипломиране психолошкиње и једну правницу које ће обављати овај посао на најадекватнији начин", наглашава Радмила Гујаничић, координаторка пројекта СОС телефон. sos telefon Наталија Василић, председница женске одборничке мреже у ужичкој скупштини и чланица Савета за родну равноправност подсећа да је у Србији прошле године регистовано 48 случајева жена жртава породичног насиља са смртним исходом, али да у Ужицу није забележен ниједан.

"Срећна сам што је Ужице добило СОС телефон и што су у овој иницијативи учествовале моје колегинице политичарке јер се коначно показало да је битно учешће жена у политици и у раду свих институција у овом граду. Ово је први доказ да смо помогле, изабрале и извукле оно што је најважније и помогле женама, јер на жалост оне су најчешће жртве породичног насиља", наглашава Василићка.

СОС телефон на које жртве из Ужица и околине могу пријавити насиље радним данима од 8 до 16 часова, је 0800 333 445, а позиви су бесплатни према свим мрежама фиксне и мобилне телефоније.

Извор: zoomue.rs