Женска кошаркашка репрезентација Србије на Злaтибору је спровела први део припрема за Европско првенство које се у Србији и Летонији одржава од 27. јуна до 7. јула.

Репрезентативке Србије на Златибору и хотелу Олимп провеле су 20ак дана у првој фази припрема за Евробаскет. Екипа је благо подмлађена, па поред Јелене Миловановић, Соње Петровић, Ане Дабовић и осталих већу улогу може добити Александра Црвендакић. Чланица мађарског Шопрона проглашена је за најбољу кошаркашицу Србије у 2018. години, а освојила је бронзу на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру  и добро познаје рад селекторке Марине Маљковић.

Кристина Топузовић се нешто касније прикључила екипи, али од раније има искуство играња у националном тиму и припремања на Златибору. Крилна играчица је освојила шампионску титулу у Румунији и мотивисана је да се докаже и пред домаћом публиком на Евробаскету.

Један од циљева овогодишњег окуплљања био је да се играчице које су рођене и играју у иностранству уведу у репрезентацију. Међу њима је и Ивана Раца, која је рођена на Кипру и игра за колеџ Вејк Форест, и једна је од најбољих евроспких јуниорки.

Србија ће у групи у Зрењанину од 27. јуна играти против Белорусије, Русије и Белгије, а финале Европског првенства је седмог јула у Београдској арени.