Учесници и организатори 19. Сајма сувомеснатих производа у Мачкату који је и ове године имао међународни карактер, нагласили су потребу за умрежавањем Пршутијаде са сличним сајмовима у Европи, што је једна од особености овогодишње манифестације.

Представници општине Чајетина и предузећа Златиборски екоаграр у 2018. години су учествовали на сајмовима пршута у Лангирану у Италији и Тињану у Хрватској чиме су се реванширали за њихово учешће на претходној Пршутијади.

„Ми смо свакако видели примере добре праксе у региону на сајму пршута у Тињану и интернационални сајам пармског пршута у Парми. Како смо ми сагледали остале примере добре праксе у региону, потрудили смо се да део тога пренесемо како би оплеменили овај Сајам. Створена је једна мрежа произвођача сувомеснатих производа и организатора  оваквих манифестација како бисмо евентуално у будућности аплицирали заједно за неке развојне пројекте који могу помоћи како промоцији, па и стандаризацији самог производа тако и јачању манифестације. Њихова искуства која су они понели са овог сајма су свакако добра,“

каже Миљко Радишић из Златиборског екоаграра. Као и прошле године, инострани гости овогодишњег сајма били су представници произвођача пршута управо из Лангирана.  У овом месту из околине Парме од 10ак хиљада становника налази се 80 произвођача пршута који се суши од једне до три године, без димљења. За чувени пармски пршут користе се три расе свиња из 10 округа у Италији, а да је другачији због састава и начина припреме могли су да се увере заинтересовани посетиоци у Мачкату, које је привукао и пармезан Ређано.

„Донели смо оригинални пармски пршут и сир, а пробали смо и ваше локалне производе. Укус је потпуно другачији јер ми немамо димљене производе. Ваши су више посољени, док ми додајемо 5% соли за бут. Не могу баш да направим поређење, али је битно да стварамо сарадњу,“

каже Ђани Касано из Туристичке организације Парме и додаје:

„Сваке године угостимо делегације из целог света, Шпаније, Аргентине, Јапана, Хрватске и Србије.  Желим да Златибор други пут дође у септембру на наш сајам јер морамо заједно да се умрежимо. То је веома важно јер можемо међусобно да научимо нешто о нашим производима, искуству, и да учимо о примерима добре праксе. Ово је мањи сајам, али има добру полазну тачку за раст у будућности,“

закључује Касано. Представници Лангирана захваљују се општини Чајетина на позиву и гостопримству  и истичу да је за њих веома важно да буду на Пршутијаду и да сарађују са Златибором како би се створила мрежа да се заштите производи и промовисала традиција сваке од земља.

Као освежење у понуди сувомеснатих деликатеса, међу страним гостима у Мачкату су се нашли и француски сиреви. Предузеће „Француске тајне“ три године увози сиреве са Алпа и дистрибуира у Србији:

„Мало је да кажем колико ми је драго да будем овде, јако је лепо, манифестација је дивна, захваљујем се организаторима. Ја се бавим манифестацијама скоро цео живот и мало сам видео толико посећених манифестација као што је ова, без рекламе. Док сам долазио из Новог Сада, нисам видео ниједан панел где пише Пршутијада, а видим колико има људи,“

каже Оливије Длузни из фирме „Француске тајне“, чији штанд је у Мачкату био веома посећен.

Поред богате понуде локалних произвођача, инострани прехрамбени производи су обогатили изглед 19. Пршутијаде, а могу значити и путоказ радњама за прераду меса из златиборског краја како да побољшају своје пословање.