У организацији Сталне радне групе за регионални развој, од 16. до 18. октобра на Јахорини је традиционално организован пољопривредни форум који се односио на најважнија питања у домену пољопривреде. Учесници су, као и сваке године, били представници влада, министарстава, као и предузећа из области пољопривреде и научних институција са целог Балкана. Учесник форума био је и ПД „Златиборски Еко аграр“, као део радне групе која је донела и презентовала закључке по питању развоја-месно прерађивачког сектора.

Наступ на пољопривредном форуму на Јахорини, који је окупио све земље Балкана као и експерте за рурални развој Европске уније, је од великог значаја како за Општину Чајетина тако и за Златиборски Еко аграр који је, поред Регионалне развојне агенције Ужице и неколико произвођача, био једини представник наше земље, истакао је Владимир Бојовић, директор Златиборског Еко аграра. Он додаје да се на овом тродневном скупу дискутовало о заједничким проблемима и стратегијама руралног развоја.

„Заједнички закључак свих република је да не постоје јасно дефинисан стратешки оквир развоја, конкретно сточарства. У свим земљама, као и у нашој, на годишњем нивоу се мења политика давања субвенција и подршке пољопривредним произвођачима. Из тог разлога пољопривредни произвођачи не могу да планирају дугугодишње инвестирање у пљопривредно газдинство. Такође, оно што је један од великих проблема код нас је то што долази до лошег превођења законске регулативе од стране Европске уније. И, оно што треба сви да побољшамо, и што не функционише ни у једној од држава на Балкану, је удруживање“, истакао је Бојовић.

Привредно друштво „Златиборски Еко Аграр“ прошлог викенда, било је учесник интернационалног сајма пршута „ИСАП 2018“ у Тињану, Хрватска. Радна посета укључивала је промоцију и излагање златиборских сувомеснатих и млечних производа, али и Златибора као туристичке дестинације.

„То је једно изузетно лепо и значајно искуство. Пре свега због умрежавања са произвођачима из осталих земаља. Оно што ми покушавамо да урадимо у Мачкату је да привучемо што већи број људи, тако што ћемо довести госте из осталих земаља које ће представити своје производе, који су слични нашој пршути. Поред колега које смо раније упознали из Италије, Хрватске, Словеније и Македоније,  овај пут смо имали прилику да се упознамо са произвођачима из Аустрије, и Шпаније“, додаје Бојовић.

Бојовић истиче да је управо сајам у Тињану био идеална прилика за уговарање посете иностраних произвођача и њихову презентацију на Сајму пршуте у Мачкату који ће бити одржан у фебруару.

Драгана Росић