"Жогарија - Лоптарија Србија" - Први пут у Чајетини

Међународна спортско - рекреативна манифестација Жогарија се успешно одржава, већ четрнаесту годину, у Аустрији, Италији, Мађарској, Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, већ осму годину у Србији и по први пут у Општини Чајетина.

У понедељак 16. септембра са почетком у 14.30 часова у Новом парку у Чајетини, у Лоптарији ће учествовати 8 екипа из свих основних школа са територије општине Чајетина. У случају кише, манифестација ће бити одржана у спортској хали на Златибору.

Школа која победи у свом месту стиче право да се такмичи са осталим школама из Рашке, Зрењанина и Кикинде на државном нивоу, 17. септембра, на Копаонику.

Школа  победник са финалног такмичења Србије стиче право да се такмичи на великом, регионалном финалу у коме учествују сви победници из осталих земаља учесница у Београду.

У читавом региону, Алпе-Јадран-Дунав, Манифестација Жогарија (Лоптарија), укључује око 2.400.000 деце из Основних школа и вртића,  320.000 педагошких радника, 10.000 установа и 20.000 директора из основних школа и вртића.

Главни циљ Манифестације“ Жогарија“ је развијање, подстицање и промоција здравља и здравог начина живота, путем физичких активности, посебно моторичких, код деце млађег школског узраста.

Један од секундарних циљева Манифестације огледа се у развијању осећања међусобног поштовања, уважавања различитости, толеранције, стрпљивости код деце, путем фаир-плаy-а као доминантног показатеља система вредности.

Други, не мање битан, секундаран циљ, је и подстицање околине (школе, родитеља, друштвене заједнице) да подржи и правилно вреднује физичку активност деце путем оваквих Манифестација. Такође, значајно је нагласити да Манифестација представља и својеврстан мост саживота, сарадње и нових облика повезивања младих генерација суседних земаља, што доприноси развоју њихове мултикултуралности.

         Садржај тј. програм Манифестације чине игре са лоптом (фудбал 3 на 3 и игре спретности), квиз знања навијачких екипа, дружење, забава, певачки и плесни наступи, такмичење наставника, стварање креативних радионица. Програм „Жогарија“ није усмерен на стварање врхунских спортиста, већ на подстицање оптималног развоја моторичких потенцијала деце.

    Реализација програма омогућује деци да схвате вредност и важност телесног вежбања, као и његов допринос здравом стилу живота. Приликом играња наглашена је важност етичности и фер-плеј-а.

         Свака Манифестација „Жогарија, Лоптарија“ се снима, монтира и реализује као емисија за децу која ће бити емитована на локалним и националним ТВ станицама у свим државама учесницама.

Идејни творац и покретач „Жогарије“ је МЕДИА ШПОРТ из Словеније, чије садржаје на друштвеним мрежама можете пратити током целе године.