Знак захвалности и пријатељства

Око 350 учесника „Кампа пријатељства“ под покровитељством општине Чајетина и манастира Хиландар ових дана бораве на Златибору. Њихово летовање на Златибору веома је садржајно. Ових дана посетили су манастир Милешева, Музеј на отвореном „Старо село Сирогојно“, Стопића пећину и забавне паркове на Златибору, а данас су у Дому културе у знак захвалности општини Чајетина организовали приредбу. Догађају су, поред руководства општине, присуствовали представници свештенства епархија из којих деца долазе.

„Сала препуна деце раздраганих погледа је велики допринос, велика нада и велика шанса за Србију али и за општину Чајетина“, на почетку свог обраћања присутнима је рекао председник општине Чајетина Милан Стаматовић и додао да ће општина Чајетина и у будуће помагати децу из угрожених подручја.

„Ви нама не дугујете. Ништа ви нама не треба да вратите... Само да се увек сетите свог краја, своје вере, своје нације, културе, традиције и да то поштујете, јер само то је важно, а наравно и да не угрожавамо друге. Ви сте најбољи представници, који у тешким условима чувате српство, чувате нашу територију, чувате нашу веру, наше светиње... Само тако наставите, а да знате да овде, у Чајетини, имате увек пријатеље и надам се да ћете долазити и као одрасли људи“, поручио је председник Општине .

Изасланик манастира Хиландар Милош Стојковић је рекао да је ово највећи православни Камп пријатељства на Балкану, који окупља око 350-оро деце из свих енклава са простора Косова и Метохије, децу из Книна, Кистање и околине, Карловца, Прешева, Бујановца, Медвеђе, Врања... и других угожених подручја.

„Где год је српство угрожено, та деца су се овде скупила. Циљ је да се они друже, да њихово детињство макар на тренутак буде лепше и боље. Ја ћу вам навести пример који је врло битан да знају грађани Чајетине и Западне Србије, да српско дете у Прешеву нема ни базен, чак. А овде им је општина Чајетина омигућила све то што тамо немају и на тренутак, овде – из Чајетине као српског слободног грумена земље, како волимо да кажемо ми овде, послали смо поруку мира, љубави и слободе и уједно се ова деца друже и спајају... Када се врате тамо да храбрије бране и чувају српски народ на тим угроженим територијама“, рекао је Милош Стојковић , изасланик манастира Хиландар.

У знак захвалности општини Чајетина полазници кампа су организовали приредбу која је била испуњена разноликим садржајем, и на тај начин присутне подсетили на раскош српске песме и игре. Догађај је својим присуством и рециталом употпунио песник Љубивоје Ршумовић.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs