Златиборски еко аграр: Резиме 2022. године

еко аграр

Директор Привредног Друштва “Златиборски Еко аграр” Марко Марић каже, резимирајући рад овог предузећа у 2022. години, да може са правом рећи да је иза њих изузетно успешна година. Потврду за то имају и у виду признања Академије инжињерских наука Србије која рад „Златиборског еко аграра“ истиче као пример добре праксе. 

“Златиборски Еко аграр” је програм мера подстицаја пољопривредницима у 2022. години реализовао на адекватан начин. Били су на услузи произвођачима  када је Агенција за безбедност саобраћаја расписла конкурс за доделу заштитних рамова за тракторе, а реаговало се брзо и на позив државе за поделу кукуруза из робних резерви. Спроведена су успешно три овогодишња јавна позива.

„Нама је пре неколико дана завршен трећи јавни позив, а исплата новчаних средстава ће бити завршена током следеће недеље. У овом, трећем јавном позиву смо имали око 170 захтева, опредељени новац је потрошен са преко 95% реализације, а у питању је око 37 милиона динара које су кроз програм мера остварене на територији општине Чајетина за пољопривредне произвођаче“. 

Пројекти за агро бизнис центар и за градњу млекаре у Кривој Реци су спремни да са реализацијом стартују на пролеће, када се очекује и изградња продајног објекта на Златибору и постављање млекомата са пастеризованим органским млеком, које је сертификовано и носи жиго квалитета. Жиг квалитета значио је пуно пољопривредницима у промоцији својих производа и ван овог краја.

„ Што се тиче произвођача у нашем крају, дефинитивно њима је неопходна иницијатива, а срећа је да иницијатива постоји у виду Еко аграра. Ми их окупљамо, организујемо и на тај начин успешно реализујемо гостовања односно посете сајмовима и изложбено продајним салонима. У претходној години смо имали неколико смотри и сви људи који су присуствовали томе су били изузетно задовољни“, каже Марко Марић, директор предузећа.  

Ове јесени, „Еко аграр“ је урадио првa испитивањa хемијског састава кабасте и зрнасте хране на пољопривредним газдинствима помоћу апарата  x nir, јединог ове врсте у Србији, како би пољопривредну производњу подигли на виши ниво.

„Ми смо извукли основне параметре и урадили  прве анализе што нам је произвођач, који је из Италије, наложио да урадимо да би баждарење које опет обављају они као продавци могли да ураде током зиме, тако да ће овај апарат тек на пролеће бити пуштен у употребу. Користиће се на прави начин да повећамо количине произведене кабасте хране,  јер је то један од рецепата за добре билансе, односно за пословни успех на газдинствима“. 

Активности „Еко аграра“ под покровитељством општине Чајетина били су тема на годишњој скупштини Академије инжињерских наука Србије као пример добре праксе. Еко аграр се представио кроз два научна рада. 

„Позив да будемо на том скупу и присуство томе је доказ да радимо добро и да радимо оно што треба“, додао је Марић. 

Агротехнички центар се показао и те како битан пружалац 32 услуге пољопривредне механизације. У овој години стигао је велики број захтева од стране пољопривредника за ове услуге да, на жалост, нису успели да изађу свима у сусрет , али то ће, каже Марић, бити добра смерница за план за наредну годину и набавке. Механизација Агротехничког центра неће мировати ни зими, када ће бити ангажована на чишћењу сеоских путева .

 

Мирјана Ранковић Луковић