Златиборска млекара "Наша Златка" почиње са радом у августу

Млекара "Наша Златка" у Кривој Реци почеће са радом почетком августа. Њену изградњу финансирала је општина Чајетина, уз подршку Европске Уније, кроз пројекат "Од млека са наших планина". Циљ овог пројекта је да се помогне малим произвођачима млека из златиборских села, а у млекари ће се производити сир и кајмак.

Грађевински радови и инсталација опреме у мини млекари "Наша Златка" у Кривој Реци већ су завршени, а извршено је и тестирање опреме, као и обука будућих радника. Млекара ће запошљавати пет радника - три у производњи, један технолог и један административни радник.

DSC_0229 (Large)

"Остало је још неких ситних детаља да се заврше. Већ су потписани и уговори са произвођачима, који ће овде предавати млеко", каже Разуменка Лучић, технолог.

До сада су уговори о предаји млека потписанио са око 20 коопераната, и то из Мачката, Криве Реке, Мушвета, и углавном се ради о селима која су близу млекаре, док се не крене са производњом. Касније, млеко ће бити откупљивано из свих златиборских села. Један од услова произвођачима млека је обавезно поседовање лактофриза.

"Циљ пројекта и јесте да се помогну мањи произвођачи млека, а један од услова јесте да свако од њих има лактофриз, што и ствара проблем код мањих произвођача. Ми смо и за то пронашли решење, тако што ће они моћи да подигну кредит код пословних банака, а ми ћемо отплаћивати износ камате", наглашава Разуменка Лучић.

DSC_0228 (Large)

Млекари могу купити и половне лактофризе на кредит, уз прилагање рачуна, а Еко аграр и у том случају покрива трошкове камате. Иначе, нови лактофриз кошта око 130.000 динара. Уз плаћање камате од стране овог предузећа, купци овог новог апарата могу поднети захтев за државну субвенцију, и тако остварити повраћај од 60%.

А према пројектованом плану за наредни период, млекара ће дневно производити 200 кг кајмака и 300 кг сира. Планирано је да се готови производи продају у хотелима и ресторанима, али ће бити доступни и туристима који посећују Златибор и друге туристичке локације у Златиборском округу, и то кроз специјализоване радње за традиционалне и производе домаће радиности.  Упоредо са млекаром, ради се и на реализацији постављања млекомата, и то на златиборској пијаци, где ће се моћи купити златиборско пастеризовано, али необрано млеко.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=pxlbXfa59cg&feature=youtu.be