Златибор проглашен за Парк природе

СО Чајетина је већ у августу месецу донела одлуку о вишку запослених, по којој је, у чајетинским јавним предузећима и установама, 22 запослених проглашено за вишак. На данас одржаној седници већа, усвојене су нове систематизације, док ће се на наредној седници скупштине наћи и ребаланс буџета, како би се донела одлука о исплати отпремнина.

"Нашли смо компромис са запосленим који хоће да узму отпремнине, као и онима који испуњавају услов за пензије. Нама није циљ да било кога оставимо без посла као ова влада која доноси политичке уредбе и санкционише своје политичке неистомишљенике. Ми смо то решили на достојанствен и пристојан начин, да никога не оставимо без посла", истиче Стаматовић.

Вишемесечна расправа која се водила између министарства заштите животне средине и општине Чајетина, на тему проглашења Златибора за парк природе, данас је решена у корист предлагача. Влада је на данашњој седници донела Уредбу о проглашењу паркова природе Златибор и Радан. Из чајетинске општине поручују да је српска влада, по ко зна који пут, доношењем Уредбе прекршила све законе и Устав и најављују да ће и овога пута тражити оцену уставности. stamat"Ја морам да обавестим јавност и наше грађане, да овом уредбом на вековним огњиштима и на својим парцелама људи не могу да граде, не могу да се развијају и унапређују. Александар Вучић доводи странце и поклања им земљиште, поклања им новац од пореских обвезника. Видите која је то злоупотреба, који је то степен корупције и криманала. Ми ћемо указивати на то српској јавности. Организоваћемо трибине и митинге по Србији јер не можемо да дођемодо медија зато што је све цензурисано и блокирано", додаје Стаматовић.

Проглашење Парка природе Златибор неће штетно утицати на капиталне пројекте чајетинске општине, попут изградње гондоле, каже Стаматовић, али наводи да овим чином и општина Чајетина, али и бројни инвеститори много губе.

"Имаће проблем они инвеститори који су купили велики део тих парцела у овим зонама. Они су по нашим плановима имали могућност да граде. Сада су они, без икаквог разлога пооштрили нека правила а то значи да ће инвеститори, за разлику од досадашњих законских процедура и услова које су веома брзо добијали овде у општини, морати да дају рекет. Мораће да дају велике трошкове, да иду према министарствима, уместо да се врши децентрализација". 

Први човек чајетинске општине наглашава да ће сада приходе од наплате комуналног уређења убирати држава, а не општина и да је то и заправо био циљ актуелне власти, како би се уништио Златибор. Поставља питање како је могуће да се у границама Парка природе не налази спорно земљиште, које се тренутно налази у поседу ПК "Златибор" и "Златибортуриста" и наглашава да је то актуелна власт урадила са циљем да то земљиште заправо поклони власницима поменутих предузећа. Са друге стране, каже Стаматовић, под заштиту су стабљена сеоска подручја, која су и раније била заштићена, попут кањона Увца, Љубишнице и Катушнице.

 Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs