“Златна планина” дочекала је и током протеклих ускршњих и првомајских празника многобројне туристе који су свој одмор одлучили да проведу овде на чистом ваздуху, у природи и уз низ разноврсних садржаја. Пристизали су из већих градова у дугим колонама возила и свако је нашао свој начин да се лепо одмори и проведе. У мноштву атракција невероватан поглед на живописне пејзаже Златибора и јединствен доживљај омогућила им је панорамска ‘’Голд гондола’’ која је забележила изузетну посећеност и одушевљење великог броја туриста.
Посебну пажњу привукли су и локалитети у околини Златибора, Музеј “Старо село’’ у Сирогојну, Гостиљски водопад а нарочито Стопића пећина коју је за време празника упркос смањеном капацитету услед поштовања епидемиолошких мера посетило чак око 4000 људи. На 14. километру од центра Златибора туристи су имали прилику да осете дух Дивљег запада у несвакидашњој атракцији на Водицама, каубојском граду ‘’Ел Пасо сити’’ који је поново почео са радом.

У центру планине туристе је засенио нови сјај златиборског језера. О томе сведоче снимци и фотографије које круже друштвеним мрежама и дочаравају несвакидашњу лепоту овог планинског бисера.

Лепо време током празника довело је на сунчани Златибор многе посетиоце, који су уживали и у активном планинском одмору. Пешачке и бициклистичке стазе као и видиковци на околним врховима били су уређени и доступни. Посебну пажњу привукла су позната излетишта Водице, Тић поље, Око, подножје Чиготе и Торника, као и Рибничко језеро. Док је омиљена релација за шетњу на Златибору и овог пута била „стаза здравља“, која води од центра Златибора до познатог споменика на Шуматном брду. Љубитељи авантуре и адреналина су своје способности опробали у Авантура парку, а посебно интересовање туристи су исказали за вожњу квадова по златиборским пространствима. У тој ‘’офф роад’’ авантури су уживали и најмлађи, јер је Дино парк Златибор обезбедио полигон за вожњу квадова, као и мноштво других садржаја за децу која су овде са одушевљењем дочекала такмичење у куцању васкршњим јајима.

Празнике на Златибору, уз поштовање епидемиолошких мера, задовољно су дочекали и хотелијери, јер је попуњеност смештаја у хотелима била око 95 %, а бројем гостију и остварених ноћења задовољни су и издаваоци приватног смештаја. На Златибору је током ускршњих и првомајских празника дневно боравило око 30 000 људи.

 

Извор: ТОЗ