Завршна манифестација "Читалићи" одржана у Мачкату

ОШ „Миливоје Боровић“ у Мачкату била је данас домаћин завршнице овогодишњег пројекта „Читалићи“ која је окупила око 100 школа из Србије. На школском терену у Мачкату било је постављено око 30 маштовитих штандова где су учитељи, наставници, ђаци и песници за децу, родитељи и други посетиоци, могли да уживају у представљању најпопуларнијих књижевних јунака што је била тема „Читалића“.

Ауторка пројекта „Читалићи“, Маја Радоман Цвјетићанин, који са успехом опстаје и расте већ 8 година,рекла је да је у сасвим у складу са амбијентом било то да домаћин  манифестације која се одржава у општини Чајетина буде песник Љубивоје Ршумовић.

- Славимо књигу, дружимо се и захваљујемо се домаћинима, општини Чајетина и ОШ „Миливоје Боровић“ која нам је омогућила да се сви овде окупимо. Иначе, пројектне активности „Читалића“ почеле су у Дечијој недељи где смо представљали књижевне јунаке, правили маске и маскенбале, књижевне новине, играли се игре предака и јунака, проучавали њихово понашање. Током године смо израђивали читалачки дневник; читали смо пуно и о томе писали. Они који мало мање воле да читају али воле да решавају тестове, радили су то на нивоима школе, општине, а данас читалићи-кликераши раде тест у школи- домаћину. За то време читалићи-креативци изложили су своје дневнике на штандовима. Током године правили смо дигиталне часописе, дружили се са децом из српске дијаспоре, а позвали смо и наставнике да у школама раде огледне часове на поменуту тему, пратили све током школске године, и сада смо дошли да поделимо награде најбољима и да славимо.

 

Када је реч о књижевним јунацима, они се данас, код савремене деце, разликују од негдашњих јунака што је сасвим разумљиво јер време не стоји, а у модерним временима рађају се модерни јунаци, истакла је Маја Радоман Цветићанин. Оно што је и једнима и другима заједничко јесте управо тај именитељ: јунаци, које одликују увек исте врлине са нешто разумљивих мана својственим смртницима. Оно што је импозантно у самом пројекту  „Читалића“ јесте то што је он, у осмој години постојања, окупио око 7 000 деце; њих око 6 000 радило је тестове на школском нивоу, а данашњи, завршни тест је решавало око 140 њих. За такмичење је селекцију прошло 500 дневника, око 40 радова из дијаспори (од Канаде до Аустралије) и  око 20 дигиталних часописа .

О манифестацији, домаћин песник Љубивоје Ршумовић је рекао:

„Када видим како се зове манифестација и овај симбол на позорници, отворену књигу, морам да помислим да ће свако ово дете које види и књиге и писце на једном месту целог живота волети књигу, читати, и да ће победити оно чега се данас сви плаше: оне мале справице – таблете, мобилне, игрице... Леп је дан и све је лепо, посебно ова деца обучена у литерарне јунаке. Често питају: како би могли да наговоримо децу да више читају? Управо овако!  Треба организовати овакве скупове, и свака част школи у Мачкату која је ово приредила!“

 

На манифестацији су се са малим „читалићима“ дружили: Милош Паовић, глумац Алексиначког аматерског позоришта, писци: Власта Ценић, Виолета Јовић, Владимир Андрић,  Бошко Ломовић, Гордана Тимотијевић, Милоје Радовић, и завичајне песникиње Мирјана Ранковић Луковић и Љиља Андрић.

Мирјана Ранковић Луковић