Завршена реконструкција магистралног пута до Златибора

Санација магистралног пута од Паковраћа код Чачка до Беле земље на Златибору, у потпуности је завршена, а радови који су се одвијали без прекида саобраћаја захтевали су од путара, али и возача велико стрпљење. Овај пут је жила куцавица западне Србије и од виталне је важности, али је деценијама био запостављен и скоро потпуно девастиран.

Пут од Паковраћа до Ужица пролази кроз Овчарко кабларску клисуру и пожешку котлину где и у летњим месецима долази до појаве магле, па је ова деоница велики изазов и за искусне возаче. Честа крпљења и парцијалне санације додатно су отежавале саобраћај на овој деоници ,а коначна реконструкција је велико олакшање за возаче којима је вожња овом деоницом сада доста лакша и пре свега безбеднија.

Од Ужица ка Златибору није била ништа боља слика , па је пред путаре стављен озбиљан задатак, петнаест ипо километара најфреквентнијег пута у западној Србији. Санација тунела, изградња потпорних зидова , све је рашено без прекида саобраћаја, каже Леко Корићанац, генерални директор Путеви Пожега.

              Леко Корићанац, генерални директор Путеви Пожега, Фото: ГЗС

" Ми смо урадили 54 хиљаде квадрата санације тих косина као и жичане баријере које спречавају евентуални одрон чиме је безбедност саобраћаја постављена на висок ниво ", каже Корићанац.

Санација шест мостова била је највећи изазов, од којих су Криваја и Сушица прави грађевински подухват.

 У првој фази је прошириван мост, у другој урађени ивичњаци и пешачка стаза као и кишна канализација. Користили смо висеће скеле и трудили смо се да све урадимо брзо и ефијкасно, од јутра до мрака, 23 сепаратора за пречишвћавање отпадних вода.

Ово је пут за будуће генерације,каже Слободан Божовић, технички директор.

Слободан Божовић, технички директор Путева Ужице, Фото: ГЗС

За реконструкцију ове деонице утрошено је 45 хиљада тона асфалта, вредност радова износи милијарду 285 милиона, а сваки уложени динар вишеструко ће се исплатити јер се од сада путује брже и пре свега безбедније.

Ова деоница саобраћајна је веза са Бих и Црном Гором и повезује девет општина Златиборског округа и град Ужице са остатком Србије.

Извор: Глас Западне Србије