Завршена Међународна смотра читалаштва у Мачкату

Основна школа „Миливоје Боровић“ Мачкат протеглог викенда била је домаћин Међународне смотре читалаштва „Читалићи 2017.“ У овом пројекту, који је подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије и Библиотеке „Вук Караџић“ из Алексинца, учествовало је 56 школа, а на такмичење се одазвао 121 ученик.

Да би организација овог републичког такмичења била на високом нивоу, што су многи од учесника и потврдили, основна школа „Миливоје Боривић“ Мачкат припремала се током целе године. Директор Школе Иван Ивановић каже да су искуство у овом подухвату наставници и ђаци стекли захваљујући активном учешћу на републичким смотрама које су организоване у другим школама у Србији. С обзиром да је на адресу Школе пристигао велики брор радова деце из Немачке, Француске, Македоније, Црне Горе.... "Читалићи" су попримили мећународни карактер. Учесницима је дата могућност да буду смештени код родитеља ученика Школе што су и гости и домаћини са задовољством прихватили.

citalici 2„Сви родитељи деце из Шљивовице, Криве Реке и Мачката су јако радосно примили ту вест и једва су чекали да им се додели дете које они преузимају на смештај код себе, да га угосте. То, свакако има неку ноту дружења, упознавања разних крајева. Деца ће разменити бројеве телефона, испричаће нешто о свом крају, а можда и наши ученици буду некад њихови гости“, каже учитељица из ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат Ана Ристановић.

Учесници пете смотре читалаштва били су прошлогодишњи домаћини из општине Ражањ. Директорка основне школе "Иван Вуковић" из Ражња Драгана Миленковић похвалила је целокупну организацију овог такмичења коме се, како каже, једнако радују ђаци, наставници и учитељи.

„Домаћински смо дочекани. Организација је на врхунском нивоу. Пуно штандова, пуно учесника, пуно школа које су се одазвале, а надамо се да ће их у будуће бити још више. Ова смотра и сама иницијатива читања, приказивања прочитаног, уметност казивања, разумевања је неописиво лепа. Ја бих волела да ова манифестација живи још много година“ додаје директорка ОШ из Ражња.

citalici 6Школе које су узеле учешће у овој манифестацији имале су могућност да на занимљив и креативан начин представе (не)заборављене великане свога краја. Конкуренција је била веома јака а титулу победника понели су домаћини. Они су на свом штанду представили неке од познатих песника. То су Љубивоје Ршумовић, Михаило Ћуповић, Будимка Тошић, као и неке битне историјске личности са ових прстора.

Учесници су се такмичили у пет категорија: креативци, кликераши, расковничари, гласници и весници. Што се тиче ученика са територије општине Чајетина у категорији кликераши прво место припало је Вукашину Вилотијевићу, ученику првог разреда из ОШ „Димитрије Туцовић“ Чајетина. Прво место освојила је и Анђела Гојковић, ученица 7. разреда ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката. У истој категорији треће место деле Јована Гудурић и Јована Радоичић, ученице 4. разреда из Мачката. Треће место припало је и Наталији Лончар, ученици 6. разреда ОШ „Миливоје Боровић“ Мачкат. Похвале су добили: Јована Крејовић (2. разред) из Мачката, Данијела Дедовић (6.разред)  и Бошко Бојовић (2. разред) из Сирогојна.  

Драгана Росић www.zlatiborpress.rs