Завршена ликовна колонија у Трнави (видео)

лк

Тридесета ликовна колонија у Трнави у организацији Културног центра Чајетина , уз подршку Атељеа "Митровић", ТО Златибор и  Музеја "Старо село" у Сирогојну, а под покровитељством општине Чајетина, завршена је јуче. Са лепим импресијама и у добром расположењу, сликари су се опраштали од својих домаћина и организатора, задовољни протеклим данима и делима која су настала у инспиративним пејзажима овога села.

У атељеу сликара и скулптора Владимира Митровића, уз препознатљив мирис уљаних боја које се још нису сасвим осушиле, диче се осликана платна настала у овогодишњем сликарском сазиву у Трнави. Дванаест уметника стварало је нова дела у окриљу букове шуме у близини Владовог атељеа, или по осунчаним ливадама сеоског пејзажа, а импресије су се надовезивале.

"Посебну енергију даје боравак у близини Владовог атељеа", рекао је Бранимир Ћировић, уметник из Ужица, сабирајући утиске. "Његова енергија осетила се у ваздуху, јер где год пођемо  - наиђемо или на  неку његову скулптуру, или на нешто што је урадио у дворишту, тако да нам то даје подстрек."

"Тридесета ликовна колонија је одржана овде, код Влада... Екипа је прилично подмлађена, има доста младих сликара. А овај мир, пејзаж, амбијент уопште, буди посебне успомене и смирује човека. Једноставно, ми не можемо да пронађемо тек тако данас мир у савременом темпу живота у градовима , морамо да се удаљимо.... А овако се удаљити у природу, поготову тамо где се неке успомене враћају, сигурно је посебан моменат и доживљај", каже Слађан Игњатовић, један од сликара који је био гост у више сазива.

Млада сликарка из Ужица, Валентина Тодорић, по први пут је у овој ликовној колонији.

"Нисам знала шта да очекујем од целе колоније и организације, уопште. Међутим, јако ми се допала и атмосфера, и људи... Од старијих сликара имам нешто и да научим. Домаћини су стварно изванредни! И окружење, и природа... Све хвале! Задовољна сам целокупном организацијом."

Данијела Миловановић из Пожаревца је на колонији седми пут и међу Митровићима се осећа, како каже, као да је у својој кући. А породица Митровић већ пословично важи за изузетне домаћине. Иако у јеку летњих послова, сваки члан породице стизао је да се посвети својим гостима, да о њима брине, да их услужи, поразговара, нашали се, а , незаобилазно, приче су се окретале и свеприсутном духу одсутног домаћина.

"Владе је био неко ко је незаменљив, ко је  био носилац овога дешавања, идејни творац, и заиста ми је жао што нисмо дуже сарађивали", напоменула је Данијела, а Слађан се присетио како је, поред свих послова, увек налазио времена да свакога госта дарива нечим, понекад малом скулптуром птице, да понесу кући као успомену .  
"Овде су долазила многа велика имена из света ликовне уметности, што говори много и о Владовој величини, и о лепоти овога места", надовезао се Бранимир Ћировић.

Да подсетимо,у 30-ом сазиву трнавске колоније су били: Ђорђе Станић, Валентина Тодорић и Бранимир Ћировић из Ужица, сликарке из Чајетине Андријана Ђенић, Андријана Андријашевић и Биљана Лазаревић, Слађан Игњатовић из Бајине Баште, Данијела Миловановиић из Пожаревца, Томо и Снежана Поповић из Београда, Софија Станић из Шљивовице и Љуба Митровић из Сирогојна. Изложбу насталих слика шира публика ће имати прилику да види на јесен у Дому културе у Чајетини.

Мирјана Ранковић Луковић