Затворена 2. ликовна колонија "У част учитељу" у Кривој Реци (видео)

Затворена 2. ликовна колонија "У част учитељу"

Јуче је затворена Ликовна колонија у Кривој Реци, која се већ другу годину за редом организује у овом селу. „У част учитељу“, како је назив ове колоније, организује се не само у успомену на учитеља Илију који је био творац ове манифестације, већ свим учитељима и улози коју имају у друштву.

Последњег дана Ликовних сусрета у дворишту школе у Кривој Реци изложена је поставка урађених слика на овој ликовној колонији. Ове године изложена је 21 слика већег, и 7 слика мањег формата, од којих део остаје у школи као успомена на одржану колонију и сликаре који су употпунили овогодишњу манифестацију. 

„С обзиром да су нам деца све време била ту, имали су прилику да виде како уметници стварају и да са њима размене искуства и питају све шта их занима. Искористили смо њихово присуство и направили пар радионица које су биле сјајне, а продукти њиховог рада су били неочекивано успешни. Деца су била стално око уметника и мислим да су доста научили што је најбитније. У току овогодишњих Ликовних сусрета ми смо се трудили да буде разноврсно, да се стално нешто дешава и да то буде на неки начин покретачка енергија за стварање уметника“, рекла је Ивана Јовановић, учитељица и једна од организатора Колоније.  

Током трајања Ликовних сусрета гости- сликари имали су прилику да уживају у најлепшим пределима Златибора. Поред Криве Реке  били су у обиласку  Стопића пећине, Гостиљских водопада и Сирогојна, што је допринело њиховој инспирацији у стварању нових  дела. Сликари  Даница Шишовић, Божидар Јоксимовић и Ђорђе Станић остврнули су се на рад и гостовање на овогодишњем сликарском дружењу.

„ Када ме је позвала Ивана да дођем , ја то нисам могла да одбијем јер ме сећање  на то што смо проживели пре 20 година, држало и сада. Јако сам срећна што има људи који могу ово да наставе, врло је леп састав, слике и било би штета да се ова Колонија не одржи после свега јер има јако добре основе и добру подлогу за историју уметности. Овде имају слике које сада вреде много више, него што смо тада мислили, пре 20 година када смо их овде сликали“, каже Даница Шишовић.

„Моје су две слике, на једној су предели и поглед Златибора и пејзаж Криве Реке, а на другој слици је осликан Острог, који иначе волим да цртам. Ја мислим да је ово једно најлепше село, овде нам је било прелепо и услови су фантастични, као и организација“, каже Божидар Јоксимовић, сликар. 

„Радио сам мотив Сирогојна, ишли смо на излет у Етно село и ето отуда инспирације. Друга слика је са мотивима Београда и један мали пејзаж једне старе улице. Деца су овде изузетно инспирисана и мислим да их је заинтересовала ова грана уметности, а можда ће од њих неко једног дана постати велики уметник“, каже Станић. 

Птотеклих шест дана били су, слажу се уметници, препуни дивне енергије, расположења и дружења, а до идуће године организатори ће се побринути за нове инспиративне идеје, које ће додатно унапредити и чувати од заборава ову Ликовну колонију. 
 

Сања Глишовић