"Заблуде Св. Себастијана", или, заблуде о појму добра и зла (видео)

Добитник НИН-ове награде, млади писац Владимир Табашевић, у промоцији свог романа по Србији и шире био је јуче и гост библиотеке "Љубиша Р.Ђенић" у Чајетини.  Награђени роман "Заблуде Светог Себастијана" , према речима критике, говори  “бескомпромисно о тешким темама”,  преиспитујући, између осталог, новију политичку историју ових простора. 

https://www.youtube.com/watch?v=zXj4QgPQCus&feature=youtu.be

Занимљиво, говорнички вешто и садржајно,  у дијалогу са чајетинском публиком и помало са собом самим, НИН-овац Владимир Табашевић говорио је о идеји која је изнедрила роман "Заблуде Светог Себастијана", као и о самом свецу који га је интригирао у процесу настанка књиге.

"Заблуде Светог Себастијана које су мени биле драгоцене за анализу, за истраживање, јесу управо те заблуде о некаквим праведничким настојањима, заблуде о себи као добром, заблуде о себи који желимо све најбоље. На ону опште познату "да је пут у пакао поплочан добрим намерама" , испостављају се као заблуде које нас често воде у важне неспоразуме који некад, на жалост, резултују некаквим друштвено политичким краховима, попут ратова итд. Ја бих рекао, најзначајнија заблуда,  за чије ми је тумачење послужила фигура, односно страдање Светог Себастијана и његово житије, јесте заблуда о себи који смо добри и који желимо све најбоље", каже Табашевић.

Проблеми на које наилазимо свакодневно и који се тичу међуљудских односа , могућност да се ступи у  непосредну, аутентичну људску релацију где је данас, узимајући у обзир  темпо живота, немогуће да се двоје људи сретну, заволе и живе ту љубав  иако се на љубави једнако инсистира, парадокс је који младе људе углавном ставља у оквире збуњујућег бивствовања. У исто време, та и таква стварност даје писцима  могућност да изразе сопственим језиком и начином  виђење света. Табашевић је то свакако учинио на својеврстан начин не допуштајући да читалачка  публика остане равнодушна.

"Установио сам да нема неког универзалног параметра и критеријума. Просто се деси да су публика и читаоци расположени, предусретљиви према књизи, не збуњује их то што је она, на неки начин херметична, што на неки несвакидашњи начин покушава да проговори о тим некаквим свакодневним проблемима. С друге стране, имамо људе који су затечени. Мени су обе те реакције драгоцене", итиче млади НИНО-овац.

Ове вечери у Чајетини испуњена је његова мисија. Учешће публике у разговору са писцем на крају вечери и пажња са којом су га слушали показало је да  лајт-мотив романа "Заблуде Светог Себастијана" њима није непознаница, и да је пишчева реч пронашла плодно тло у овој средини.

Mирјана Ранковић Луковић