За новооснована предузећа, два минималца

У понедељак 21. септембра биће исплаћене још две минималне зараде за новооснована предузећа, она која су регистрована између 15. марта и 20. јула ове године.

Подсетимо, држава је крајем маја и почетком јуна уплатила једнократну новчану помоћ од 100 евра за четири милиона грађана Србије, који су се пријавили за ову меру.

За све кориснике кредита омогућен је застој у отплати ових обавеза, најпре у априлу, мају и јуну, а затим и додатни двомесечни мораторијум у августу и септембру. Тако су клијенти банака практично могли да стопирају пет месечних рата, а током тих месеци им је обрачуната само редовна камата коју ће касније отплаћивати.

У мају, јуну и јулу држава је као вид подршке привреди погођеној корона кризом, исплатила три минималца за све запослене у фирмама које су се пријавиле за овај вид помоћи. Затим је ова мера настављена и у јулу и августу, када су предузећа добила по 60 одсто минималца за запослене, односно око 18.000 динара.

Министар финансија Синиша Мали истакао је да ће се овог месеца или у октобру ићи на ребаланс буџета, када ће се видети да ли полако излазимо из кризе.

"Пратимо шта се дешава. Септембра или октобра ићи ћемо са ребалансом буџета, имамо и буџете за 2021. годину, да видимо какви ће нам бити приходи, односно приливи. У септембру и октобру бићемо сви много паметнији. Тада ћемо видети да ли полако излазимо из кризе", рекао је Мали упитан да ли ће бити нових мера подршке.

Министар је напоменуо да је Влада на време реаговала са мерама вредним 5,8 милијарди евра за спречавање негативних економских последица корона вируса, што је 12,5 одсто нашег БДП.

  Извор: Курир