За новогодишње празнике нешто строжије казне!

Најбоље је да не пијете ништа, без обзира на то што је такорећи обичај да се Нова година слави уз алкохол, јер тиме чувате свој, али и туђе животе у саобраћају.

Током новогодишњих празника, ако седате за волан, никако не пијте више од чашице ракије, чаше пива или вина, јер ризикујете затвор, 120.000 динара казне и 14 негативних поена уколико вам полицајци измере 1,2 промила алкохола у крви.- Дозвољени ниво алкохола у крви за возаче износи 0,2 промила, а новчане казне за вожњу под дејством алкохола износе од 10.000 до 120.000 динара. Дакле, казна за особу којој је измерено 1,2 промила може да достигне 120.000 динара и добија се 14 казнених поена. Најдрастичнија је она која се изриче уколико се возачу измери више од два промила алкохола у крви и износи од 30 до 60 дана затвора, од 120.000 до 140.000 динара и 15 казнених поена – наглашава Дамир Окановић, директор Комитета за безбедност саобраћаја, и додаје да је најбоље да се током прославе Нове године с друштвом људи договоре ко ће да пије, да се не би ризиковало. Према његовим речима, најбоље је да возач уопште не пије, зато што се не зна како алкохол може деловати на његов организам. Он упозорава да је током празника већи број аутомобила у саобраћају, па самим тим и више је саобраћајних несрећа.

Промили

Истовремено, како стручњаци кажу, за 0,2 промила алкохола у крви довољна је чаша пива или чаша вина, или 0,3 децилитра жестине. Са друге стране, како они наводе, никада се не зна колико ћете алкохола имати у крви после попијене чашице јер то зависи од телесне тежине, пола, масног ткива и тога како подносите алкохол.

– Ако неко изазове саобраћајну незгоду под утицајем алкохола, битно је нагласити да онда мора да надокнади штету иако је покривена полисом осигурања, па ако се деси да у алкохолисаном стању некога само чукнете, мораћете да издвојите више од 5.000 евра – каже Окановић и апелује на родитеље да попричају са својом децом како ће да се врате с дочека Нове године.

  Извор: Ало.рс