Вучић и Стаматовић свечано отворили Голд гондолу на Златибору (видео)

Најдужа панорамска гондола на свету и највећа инвестиција општине Чајетина свечано је отворена у четвртак 14. јануара уз присуство председника републике Србије Александра Вучића који је у првој вожњи био са председником општине Чајетина Миланом Стаматовићем.

Снег који је непрестано падао и хладноћа карактеристична за ово доба године на Златибору дочекали су делегацију предвођену председником Србије Александром Вучићем и председником општине Чајетина Миланом Стаматовићем на свечаном отварању Голд гондоле. Инвестиција вредна 13,5 милиона евра финансирана средствима општине отпочета је пре 10ак година, јавно предузеће основано је 2015. године, а тај период изградње обележила је лоша комуникација између локалне и државне власти. С обзиром да локална власт у Чајетини није из Српске напредне странке, за многе је било изненађење долазак председника Србије на отварање Гондоле, што му је прва посета Златибору у својству председника државе.

"Од мене нећете да чујете да је Гондола лоша зато што је градио неко други или зато што је њену изградњу иницирао неко други. Било би срамота да то радим, било би срамота да то говорим. Ја сам поносан на ову Гондолу, онолико колико будемо могли да помогнемо, а помоћи ћемо и око почетне станице и око неких других ствари, то ћемо да урадимо. И не занима ме ни најмање ко је на власти и ко је имао ту идеју и ко је на томе радио. Напротив, дошао сам да честитам онима који су то урадили јер су урадили велику ствар не само за Златибор већ и за целу Србију,"

рекао је Вучић, а на конференцији за медије у хотелу Торник после пробне вожње са Стаматовићем је додао:

"Био нам је потребан кратак разговор на теме нормалности и развоја наше Србије. За мене је Гондола супер пројекат, верујем да ћу са својом децом доћи на лето, пошто ја не умем да скијам. Нешто мало колико смо могли смо се трудили да те бирократске препреке отклонимо и са друге стране помоћи ћемо новчано, значајном сумом новца за величину чајетинске општине. Чајетина има велики буџет, одличан буџет, добро раде, на то ће добити велику подршку Србије да могу да раде још више и јиш боље. Мени није проблем да било коме, макар на неком другом нивоу био политички противник, говорим да је нешто добро урадио и да је то важно за Србију, "

Председник општине Стаматовић рекао је да је и у ранијим пројектима локалних власти била потребна помоћ инвеститора и приведника код свих претходних сазива Владе Србије због бирократских препрека на нижим нивоима власти.

"Морали смо да уверимо председника републике да је овај пројекат од општег интереса и захвалан сам зато што је схватио да је ово општи интерес и да смо уз одређене препреке успели да реализујемо овај пројекат, да добијемо грађевинске и употребну дозволу и да извршимо технички пријем. Одавде су, из малих средина потекли велики људи и ево захваљујући њиховим идејама данас ова Гондола креће са радом. И ова данашња посета председника републике Александра Вучића треба да буде схваћена као почетак дијалога између опозиције и власти. Надам се да ће ово бити на општи интерес, у интересу државе Србије и Златибора,"

рекао је председник општине Чајетина захваливши се свима који су помогли и подржали овај пројекат, од мештана до инвеститора као и Љубиши Радовановићу, који је рођен на Златибору, а имао је велику улогу у идејном решењу Голд гондоле. Отварању су присуствовали и министарка туризма у влади Србије Татјана Матић, амбасадор Француске Жан Луј Фалкони, директорка ЈП Голд гондола Бојана Божанић, председник скупштине општине Чајетина Арсен Ђурић, директори локалних јавних предузећа, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић, државни секретар за туризам Мирослав Кнежевић, директор Србијагаса Душан Бајатовић, председник ИО Путева Србије Зоран Дробњак, представници француске компаније Пома Кристијан Бувије и Пјер Ракт, која је добављач опреме, председници општина Златиборског округа, свештеници Српске православне цркве са територије општине Чајетина.

Да подсетимо, златиборска Голд гондола дуга је 8950 метара са капацитетом 55 кабина са по 10 места, односно 600 путника на сат. Цена карте износи 500 динара за мештане, односно 1000 динара за туристе уз попуст за децу а у општини очекују да се уложена средства врате за 10 година.

https://www.youtube.com/watch?v=2YVhc8aAKEw