Вожња гондолом по највишим стандардима

g

Највећи успех за више од три године рада Голд гондоле су задовољни путници за које је вожња најдужом гондолом на свету искуство ван сваке категорије, а за то је била потребна дугогодишња посвећеност до најситнијег детаља. Зато и не чуди да је баш међу првима ЈП „Голд гондола Златибор“ добило Решење о издавању одобрења за рад жичаре у земљи јер је препознато као инсталација која функционише по највишим стандардима европских жичара.

Наша жеља је да производимо најлепше успомене због којих су нам, од почетка рада, приоритети безбедност путника и беспрекорно функционисање инсталације што се одразило кроз позитивну оцену извештаја Института за рударство и металургију Бор. Ова врста документа је гаранција квалитета нашег рада, али и доказ да је сваки корак приликом изградње најдуже гондоле на свету пажљиво планиран и усклађен са најсавремењијим трендовима по којима функционишу жичаре.

Ажурно вођење документације о раду жичаре, као и правовремена обука запослених, олакшала је прикупљање документације. ЈП „Голд гондола Златибор“ је одмах по стицању законских услова, поднело захтев и добило позитиван извештај о стручном прегледу гондоле број ГГ 01/23 Инситута Бор, као и одобрење за рад, уз упис Голд гондоле у Уписник жичаре од стране Дирекције за железнице. Подсећамо да је наше предузеће и до тог тренутка, свој рад и пословање усклађивало са позитивним законским прописима Републике Србије и међународним стандардима који уређују ову област.

Добијањем позитивног извештаја о стручном прегледу Голд гондола је сврстана међу прве жичаре које су стекле одобрење за рад. Стручним прегледом утврђено је да је постројење жичаре адекватно опремљено, као и да се одржава у складу са прописима и техничким условима који се односе на конструкцију, опрему, одржавање и опремљеност прописаним уређајима.

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, примењујући Закон о жичарама за транспорт лица и Правилник о стручном прегледу жичара за транспорт лица и специфичних вучних инсталација, овластило је Институт Бор за стручни преглед жичара и специфичних вучних инсталација. Дирекција за жичаре је издала Решење о издавању одобрења за рад, између осталог, и на основу извештаја о стручном прегледу Института у Бору.

Трасом дугом скоро 9 километара, најдужа је једносегментна панорамска гондола на свету. Капацитета 800 путника на сат у 72 кабине са по 10 места, и са могућношћу максималног капацитета од 90 кабина и 1000
путника, креће се максималном брзином од 6 метара у секунди. У сарадњи са реномираним француским произвођачем Компанијом Пома комплетна инсталација урађена је у складу са највишим стандардима заштите животне средине.

Златиборска Голд гондола је за веома кратко време постала не само највећа туристичка атракција, већ и симбол модерног концепта забаве на планини. За три године рада превезла је више од 800 000 путника нудећи разноврсне садржаје у складу са здравим стиловима живота и друштвено одговорним пословањем.