Витезови некад и сад-витезови за сва времена (видео)

Синоћ су у Културном центру на Златибору одржане 12. Видовданске културне свечаности  под  покровитељством општине Чајетина,  уз подршку Турситичке организације Златибор. Жири Видовданских културних свечаности  једногласно је одлучио да Плакету Витез српске књижевности за децу додели  Урошу Петровићу,  Плакета Витез српске глуме припала је Олги Одановић, Витез српске музике - Бојану Суђићу, Витез српског сликарства је Жељко Ђуровић, Витез српског спорта - Марина Маљковић,  Витез српске медицине Одељење анестезиологије KБЦ „Др Драгиша Мишовић“, док је Витез новинарства за  област документарног ТВ Филма Слађана Зарић.

https://www.youtube.com/watch?v=dIN14PBP6T0

И овога пута су престижна признања, које већ 12 година додељује општина Чајетина, дошла у руке оних који су истакнути припадници својих професија и који захваљујући својим достигнућима годинама уназад дају витешке доприносе областима којима се баве. Председник општине Чајетина, Милан Стаматовић, упућујући честитек добитницима признања, уједно им се захвалио на пристанку да приме награду коју додељује једна мала локална самоуправа .

"Када сагледамо свеукупну ситуацију и наш православни празник Видовдан, можемо рећи да је можда  идеја била у самом старту преамбициозна, али имајући у виду како се прилике одвијају и  дешавања у Србији, сигуран сам да ћете бити  поносни и ви, и ваша деца и унуци, на овим великим признањима која сте добили зато што сте скромни људи који одговорно раде свој посао и посвећени сте држави Србиј", истакао је Стаматовић.

Плакету Витез српске књижевности за децу добио је  Урош Петровић,   Витез српске глуме  је Олга Одановић, Витез српске музике Бојан Суђић, Витез српског сликарства  Жељко Ђуровић, Витез српског спорта  Марина Маљковић,  Витез српске медицине - Одељење анестезиологије KБЦ „Др Драгиша Мишовић“, и Витез новинарства за  област документарног ТВ Филма Слађана Зарић. О звању "Витеза" које су понели, и самој награди, добитници су рекли:

"Поносна сам зато што знам ко је све протеклих година добијао ову награду и ко ју је добио ове године и мислим да је то заиста велика ствар, нешто што сваком човеку даје ветар у леђа да настави даље и да му покаже да је на правом путу. Поготову ми је драго што је "Витез Србије" припао мени као аутору неких филмова који су се, на жалост, бавили ратном тематиком, где мислим и на све оне витезове који су се борили у 1. Светском рату, витезове који су били у рату деведесетих , и на све оне који су пали за нешто што се увек, и сада, зове домовина". -  Слађана Зарић , Витез новинартсва.

"Нас у сваком случају чека тешка борба, не само на нашим просторима него ми се чини да је читаво човечанство у проблему. Мислим да је ова награда уведена на прави начин, да се цене праве вредности које смо у некој својој занесености  новим технологијама, брзим протоком времена, по мало заборавили." - Урош Петровић, Витез српске књижевности.

"Ова награда је пандам Француској легији части. Мени је заиста драго да је Чајетина, која је саму себе назвала малом општином, далеко од тога. Она је на себе преузела једну велику обавезу: да препознаје оно највредније у нашем народу, и мени је велика част што сам ја, уз све своје колеге, препознат као један од људи који доприноси култури, музици, доприноси неком нашем колективном памћењу и очувању идентитета." -  Бојан Суђић, Витез српске музике.

Посебно емотивну ноту манифестација је добила када је своју награду  глумица Олга Одановић посветила својим колегама, својим "палим витезовима", Милораду Мандићу, Небојши Глоговцу и Маринку Маџгаљу.

"Извините што сам се расплакала... Морам да поменем да сам  и јако срећна што вечерас овде седи и мој бивши управник, Љубивоје Ршумовић. Ја сам почела у позоришту "Бошко Буха" и ту сам научила неке основне ствари, можда чак и неке које чине ове велике витезове и велике наше јунаке који, надам се, неће постојати само у бајкама и епским песмама..." .

Програм Видовданских свечаности употпунили су Маја Стојановић, извођач традиционалних песама, Мирко Милановић, тенор, и пијаниста Александар Крунић, а програм су водили глумица Тијана Чуровић и ТВ водитељ Иван Голушин.

Мирјана Ранковић Луковић