Велики планови "Златиборског еко аграра" за наредну годину

С обзиром да пољопривредни произвођачи сами најчешће не могу да нађу пут ка захтевном тржишту и да за своје производе често не остварују адекватну цену, Привредно друштво за развој пољопривреде „Златиборски екоаграр“ подстиче пољопривреднике са подручја наше општине на удруживање. Тако је настало неколико пољопривредних удружења, као што су: Удружење произвођача сувомеснатих производа, Удружење млекара са Златибора, Удружења која се баве овчарством и козарством и узгојем свиња, Удружење пчелара... За њихове чланове „Еко аграр“организује студијска путовања и сајмове који су у склопу њихових интересовања, како би примерима из праксе обогатили своја знања.

„За чланове удружења млекара и произвођача сувомеснатих производа организовали смо стручно студијско путовање у Италију, у сарадњи са РРА „Златибор“, са којом имамо јако добру сарадњу. Изабран је сличан регион нашем тако да су пољопривредници имали прилику да виде како то људи у Италији и у ЕУ праве одређене приозводе и баве се делатношћу која је слична њиховој, како убирају плодове свог рада, колико су посвећени удруживању, промоцији, маркетингу и заштити својих производа. Све то је оставило позитиван утисак и добар ефекат код наших произвођача. Због тога је у плану да се сваке године за истакнуте пољопривреднике организују стручно-студијска путовања“, рекао је директор „Еко аграра“ Владимир Бојовић.

144293_zrenjanin-1-azil-za-pse-lutalice-prebukiran_fПоред финансијске подршке, коју регистрована пољопривредна газдинства на територији наше општине добијају кроз субвенције „Еко аграр“ ангажује и поједине научне и стручне институције као што су Институт за крмно биље из Крушевца, Институт за воћарство из Чачка и Пољопривредни факултет из Земуна. Ова сарадња организује се у циљу унапређењазнања и образовања наших пољопривредника, како би били у току са савременим тенденцијама у развоју пољопривреде и како би на најбољи могући начин искористили своје ресурсе, односно извукли максимум. Директор „Еко аграра“ задовољно каже да ова сарадња већ даје резултате, када је реч о припреми сточне хране и третирању воћњака и савремених засада, с обзиром да је постојало пар експерименталних газдинстава.

Због новонастале ситуације и проблема у млекарству у Србији и шире, Фармери који се баве приозводњом млека на подручју наше општине, одлучили су да се удруже и заједно са „Еко аграром“ и РРА „Златибор“ код ЕУ конкуришу за пројекат изградње млакаре. Поред пројекта млекаре, у плану је изградња азила за псе. „То је мало већи пројекат за мало предузеће као што је наше, али имамо значајну подршку Општине, министарства и осталих владиних и невладиних институција и органа па се надамо да ћемо заједно успети у свемутоме“, истиче Бојовић.

Драгана Росић, www.zlatiborpress.rs