Велики дан за Златиборце - Преображење Господње

Српска православна црква и верници сутра славе Преображење Господње. Овај празник посвећен је сећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор када он најављује своје потоње страдање и славу.

Преображење Господње је један од најважнијих црквених празника. Код нас се слави 19. августа по јулијанском календару. Тога дана се прославља тренутак када се први пут Христова божанска природа учинила видљивом. Празник Преображење Господње посвећен је тренутку када се, како каже хришћанско предање, Христос на гори Тавор пред апостолима преобразио и засијао као сунчева светлост.

На Преображење, који је посни празник, у цркви се освећује грожђе и дели народу у знак захвалности Богу на плодовима за исхрану. У крајевима где нема грожђа, освећује се друго воће, као на пример јабуке. Сваки празник и његови обичаји везани су и за годишње доба. Зато се у народу обично каже да од Преображења углавном више нема великих врућина. Такође се некад веровало да је Преображење последњи дан за купање у рекама и језерима.

crkva1За све Златиборце ово је посебан дан, јер црква на Златибору прославља овај празник као своју славу и на тај дан на њеном платоу окупља се велики број гостију и мештана који својом ведрином улепшавају ово славље.