Вакцинација против КОВИДА 19 у Чајетини (видео)

У чајетинском дому здравља вакцинација становништва против КОВИД-а 19 почела је 18. јануара. За сада се врши вакцинација грађана према списковима пријављивања и до сада је вакцинисано њих око 3 800, а ревакцинисано  око 2000. Јуче је на два вакцинална пункта имунизацију извршило 140 лица.

https://www.youtube.com/watch?v=lGCyZH6qB5I

Вакцине које су тренутно доступне грађанима у Дому здравља у Чајетини су синефармова, фајзерова и астра зенека. Руском вакцином се за сада не вакцинише становништво овог места, а вакцинација против КОВИДА 19 врши се према списковима пријављених е-управи.

"Грађани који су позвани, који се налазе на списку, они се могу вакцинисати оном вакцином за коју су изразили жељу. Углавном је одзив добар. Такође позивамо, телефонским путем, и за ревакцинацију; имамо наш локални кол-центар, а такође и Е-управа шаље поруке тако да су то две потврде доласка на вакцинацију и ревакцинацију. До сада је вакцинисано око 3 800 грађана, а ревакцинисано око 2000," каже Др Гордана Бојовић, специјалиста опште медицине.

За вакцинацију се за сада највише јављају старији суграђани, али је све више и млађих. У наредном периоду, каже др Бојовић, очекује да ће их бити све више, имајући у виду општу здравствену слику грађана.

"Нешто је већи број првих прегледа у КОВИД амбуланти у последњих десетак дана и нешто је већи број позитивних пацијената. Дакле, већи је број прегледа, али није драстично већи број позитивних пацијената. Што се тиче клиничке слике могу да кажем да је блажа у односу на нпр. новембар и децембар када смо заиста имали велики број људи који су позитивни на КОВИД па је тиме и шанса да је у питању тежи облик болести била већа, али и сада има тежих облика ", додаје др Бојовић.

Јуче је на два вакцинална пункта чајетинског дома здравља вакцинацију извршило 140 суграђана. Др Бојовић је овим путем апеловала на становништво да се и даље пријављују за вакцинацију и тако предупреде болест.

Мирјана Ранковић Луковић