Успеси ђака ОШ "Димитрије Туцовић"

ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и ове године се може подичити својим ученицима који су показали изузетнан степен знања на школским такмичењима. Њих 82-је освојило је 144 награде од којих 97 на нивоу општине, 42 на окружним такмичењима и 22 пласмана и 5 награда на републичком нивоу.

Још једна школска година је на измаку и право време да се наставници и ученици ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини осврну на резултате свог рада, а они су овога пута разлог за понос и срећу.

„Наши ученици су, заједно са својим наставницима, били јако успешни што се тиче школских такмичења. Такмичили су се на свим нивоима такмичења: општинским, окружним, републичким и у спортским такмичењима,“ каже Јелена Жугић, педагог ове школе. „Ове године је 82 ученика добило неку од награда на неком нивоу, и то: 97 на нивоу општине, 42 на окружним такмичењима и 22 пласмана и 5 награда на републичком нивоу. Можемо да се похвалимо и са једном међународном наградом.“

Ученици су били веома успешни на такмичењима из српског језика, географије, историје, али и на спортским такмичењима. О својим успесима кажу да су пре свега захвални учитељима и наставницима, али и сопственим интересовањима и перманентном учењу. Никола Митровић, „Ђак генерације“, објашњава:

„Не може бити ђак генерације онај који је дошао у школу само да би одрадио то. Треба имати и мало осећања за то.“

Николина прича је ових дана пунила ступце појединих новина и била посебно актуелна на друштвеним мрежама. Наиме, као победник окружног такмичења пласирао се на републичко такмичење у Новом Саду, али се погодило да су се термини осмачке екскурзије ОШ "Димитрије Туцовић" из Чајетине и регионалне смотре најбољих србиста , поклопили. Шта пропустити?

9ufktkqTURBXy9lYjQyMWFiZDU3NTY0N2EzN2M3MmY3ZWZkNDZjYjVkMS5qcGVnk5UCzQMUAMLDlQLNAdYAwsOVB9kyL3B1bHNjbXMvTURBXy8xZDc0Y2I0MTcwNTk1MDQzNjYyOWNhYmQ2MDZmNTBmNi5wbmcHwgA

„Дошли смо на идеју да питамо Новосађане да ли можемо да радимо тамо... ОШ „Светозар Тоза Марковић“ нам је дала прилику и тамо сам радио тест и освојио максималан број поена, једини од осмака.“

Највише награда у овој школској години заслужено је добио седмак Александар Вученовић који каже да му је омиљени предмет српски језик, а резултати показују да се успешно носи и са другим.

„Највише бодова освојио сам из географије. Ту сам освојио на општинском и окружном, и освојио неку похвалницу са републичког. Освојио сам и из математике 3. место на општинском, из српског 1. место на окружном, и из хемије 3. место на општинском а 1. на окружном. Тешко је било спремати се за свако такмичење, а највише сам радио сам и са наставницом“.

Катарина Кокоровић, ученица 8. разреда, била је 2. на окружном такмичењу на књижевној олимпијади и заслужила је пласман на Републичко такмичење. За књижевну олимпијаду потребно је доста знања, каже она, али јој је наставница српског, Јагода Јеремић, доста помогла у припремању.

„За књижевну олимпијаду је потребно да се спремају сви разреди, од 5. до 8. и може да буде било које питање из било ког разреда, тако да никада не можете да кажете да сте 100 посто спремни за књижевност“, каже Катарина .

И првачићи су на такмичењу из „Читалића“ ове године имали успеха, али су добро морали да запну, што им је, како кажу, најтеже пало. Такође су и чланови пливачке и сноу борд секције осветлали образ својој школи.

12310022 (Medium)

И на међународном такмичењу ученица 6 разреда Алиса Пљеваљчић постигла је изузетан успех: 1. место на ликовном конкурсу „Бајке очима детета“ који је расписао Савез ликовних педагога Русије. Њена илустрација „Биберчета“биће објављена у књизи српских бајки на руском језику. Поносни на резултате у овој школској години, запослени у ОШ „Димитрије Туцовић“ верује да ће успехе понавити и у наредним генерацијама.

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs