Услуге службе "Помоћ у кући" од непроцењиве важности за старе (видео)

Старе, болесне и немоћне становнике Општине Чајетина већ неколико година редовно посећују неговатељице Службе „Помоћ у кући за старе“. Тренутно обилазе 67 корисника у свим селима чајетинске општине, недељно реализујући 90 посета. Медицинске сестре и геронто домаћице старима помажу у набавци лекова, куповини хране и обављању кућних послова.

Неговатељице службе „Помоћ у кући“ свакодневно обилазе многобројна старачка домаћинства у златиборским селима, пружајући им неопходну помоћ при обављању кућних послова. Екипе које раде при овој служби састоје се од геронто-домаћица и медицинског особља. За Златиборски круг, добар рад запослених представља  показатељ добре организације рада, али и квалитет, професионалност и колегијалност на делу.

"Запослено је 11 геронто домаћица које су подељене у четири радне групе и у зависности од дневног распореда оне одлазе аутима на своје дестинације. Служба тренутно броји око 67 корисника а очекује се и прилив нових корисника након завршетка ванредног стања и нормализације рада установа и упутних органа. Недељно се у просеку обави око 90 посета", каже Марина Кутлешић координатор службе "Помоћ у кући".

Након што је уведено ванредно стање служба је добила од Министарства за рад и социјалну заштиту обавештење да се због епидемије не улази у куће код корисника како би се заштитили припадници најрањивије групе. У почетку је било негодовања, неки су то ново стање схватали и као увреду јер једина помоћ у коју се уздају јесте помоћ геронто домаћица.

"Наш посао је био исти осим што нисмо могле ући у куће. Набављали смо намирнице, лекове а осим наших корисника било је и ванредних па смо дневно имали обавезу обићи и по 15-оро угрожених", рекла је Драга Зековић, геронто домаћица.

"Златиборски круг са Општином Чајетина, ТО Златибор и Центром за социјални рад има одличну сарадњу за збрињавање свих оних људи који су сами живели у селима а нису корисници услуге "Помоћ у кући". Тако да смо имали много више корисника него иначе, више се одлазило али се и постизало јер се време није трошило на рад у кућама већ само на обилазак", додаје Весна Белчевић, руководилац службе "Помоћ у кући".

Возни парк службе "Помоћ у кући" од велике је важности у обављању свакодневних обилазака наших најстаријих суграђана али је и дотрајао, па из службе кажу да је то једино што их донекле омета у раду. С обзиром да општина Чајетина редовно излази у сусрет свим њиховим захтевима не сумњају ни да ће се овај тренутни проблем решити.

https://www.youtube.com/watch?v=0JEoaVgMoSM Данка Миловановић