Ускоро вакцинација против сезонског грипа

Вакцинација против грипа треба да почне 1. октобра, а како је рекао епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон, капацитети су дуплирани и биће додатних резерви.

- Број људи који би требало да буду вакцинисани је близу два милиона. Набављено је 347.000 хиљада, "Торлак" има да испоручи најпре 150.000, па још 100, те ћемо за сада укупно имати око 700.000 вакцина што је дупло више него што се може очекивати” рекао је раније епидемиолог.

Говорећи о вакцини против грипа, имунолог и члан Кризног штаба за борбу проив короне др Срђа Јанковић рекао је раније да је намера државе да обезбеди што више доза за вакцинацију против грипа.

„Не треба да потцењујемо потенцијал грипа, па и шпанска грозница која је однела толико људи са којима поредимо корона вирус је била једна врста грипа“,  истакао је др Јанковић и додао да је "суштина да се са вакцинацијом почне пре почетка очекиваног другог таласа корона вируса".

Да прве дозе вакцина против грипа стижу тачно 1. октобра као што је и најављено потврдила је и директорка РФЗО Сања Радојевић Шкодрић.

Вакцину против  сезонског грипа о трошку осигурања добијају најосетљивије категорије становништва. Вакцинација ће се обављати према правилнику, а то је препорука особама које су старије од 60 година, хроничним болесницима, док је за здравствене раднике вакцинација обавезна, осим код појединачних случајева када постоји оправдан разлог због кога особа не може примити вакцину.