Уручени сертификати о спровођењу ГИС пројекта општини Чајетина

У Нишу су 19. новембра уручени сертификати о спровођењу ГИС пројекта представницима 34 локалне самоуправе међу којима се налази и општина Чајетина. Представник наше општине, Мирко Благојевић, координатор ГИС пројекта,   изнео је своје утиске са овог догађаја и планове који се тичу даљег рада на пројекту Географског информационог система.

„ГИС у општини Чајетина постоји од 2012. године и прва средства за реализацију су добијена кроз Програм ЕУ „Ексчејнџ 3“ . Од тада до данас овај програм је унапређиван, а 2018. године средства за пројекат су добијена кроз ЕУ Про у износу од 53 000 евра. Она су намењена  за унапређење постојеће ГИС платформе и обједињавање свих ГИС пројеката општинских јавних предузећа у један, који ће као општински „алат“ бити немерљиво помагало за ефикасније функционисање општинских служби и предузећа као и за квалитетније решавање проблема грађана општине Чајетина. На јасан начин надлежне службе ће преко ГИС - а имаће бољи увид и лакше ће моћи да реше кључни проблеме нпр. у водоснабдевању, електромрежи, телекому и слично. У плану је израда нове апликације која ће бити на располагању јавном сектору и грађанима, а крајњи циљ пројекта је да кроз ту апликацију лакше дођу до одређених информација, као и да у двосмерној комуникацији укажу на проблеме са којима се сусрећу у било којој области .“

Свечаност која је уприличена у Нишу била је прилика да се уруче сертификати одабраним општинама и градовима. Њих 34  ће кроз 19 пројеката подржаних средствима Европске уније у вредности од више од два милиона евра увести и унапредити географске информационе системе. Преко развојног програма ЕУ ПРО, Европска унија ће подржати набавку софтвера и хардвера и друге савремене рачунарске опреме која ће омогућити локалним самоуправама да на једном месту прикупљају, обрађују и управљају просторним подацима. Уручујући сертификате, шеф Делегације Европске уније у Србији, амбасадор Сем Фабрици је рекао:

„Данас говоримо о будућности кроз дигитализацију која је један од највећих изазова у смислу научних достигнућа, транспарентности, иновација, вештачке интелигенције, отворених података.“

 Микела Телатин, шефице Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге у Србији која спроводи програм ЕУ ПРО истакла је значај партнерства са локалним самоуправама и честитала корисницима на иновативним предлозима пројеката увођења ГИС-а који има за циљ да допринесе друштвеном и економском развоју земље.

Што се тиче општине Чајетина, Мирко Благојевић је објаснио колико се увођењем   ГИС-а  и навикавањем на његово коришћење олакшава функционисање једног места. Овај систем је  толико  разноврстан јер омогућава не само унапређење јавне инфраструктуре, боље просторно и урбанистичко планирање, већ и промовисање туристичких потенцијала, као и очување природног, културног и урбаног наслеђа.

Мирјана Ранковић Луковић