Уручене награде литерарцима са конкурса библиотеке „Љубиша Р. Ђенић“ (видео)

награде

У Библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ синоћ су уручене награде младим литерарцима чији радови су изабрани као најбољи на конкурсу посвећеном стогодишњици рођења писца Душка Радовића. Тема конкурса била је „Да ли ми верујете?“ а радови, како кажу чланови жирија, били су надахнути, маштовити и у стилу писца у чију част су писали. У програму су учествовале песникиње Мирјана Ранковић Луковић, Марија Вуловић и Љиљана Андрић.

„Здравицом“ Душка Радовића синоћ су у библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ поздрављени награђени млади литерарци који су писали у част стогодишњице рођења овог великана српске књижевности, и многобројна публика. Ово је први конкурс овакве природе који је расписала чајетинска библиотека, са намером да са овом праксом и настави .

"На адресу Библиотеке су стигле око 32 песме и кратке приче од 25 различитих аутора из разних крајева Србије. Радове су слали не само ученици основних школа из чајетинске општине, већ и из Врања, Ниша, Ћуприје, Новог Београда... Чак имамо и неке од победника који долазе из тих градова. Јако смо задовољни! Деца су одговорила на тему на врло креативан и себи својствен начин, тако да планирамо да у будућности организујемо сличне конкурсе и да пратимо јубилеје који долазе", рекла је .Јелена Пантовић, из библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“.

У саставу жирија, поред библиотекарки Љиљане Ракић и Јелене Пантовић, биле су и песникиње Марија Вуловић и Мирјана Ранковић Луковић.

"Оно што се мени јако допало јесте то да су сва деца упозната са стваралаштвом Душка Радовића, да ова деца расту са његовом поезијом и то је јако лепо. Веома лепо је и то што су се одазвали у тако великом броју. Било је лепо читати радове, али није било лако донети одлуку. Оно што је занимљиво јесте то да смо ми, у жирију, током самосталног читања одабрали исте радове и тако једногласно донели одлуку. Верујемо да је одлука права и да ће се ови радови допасти публици, и - што је најважније - да ће ова деца наставити да пишу. Идемо трагом Душка Радовића, то је суштина", нагласила је песникиња Марија Вуловић, члан жирија.  

А награђени су, у млађој категорији: Дивна Новаковић, ученица II разреда из Чачка,Ђурђа Ракчевић, IV разред Нови Београд, док су треће место делили Вукан Дамњановић, II разред из Златибора и Марко Дуловић, IV разред из Мачката. У старијој категорији најбољи су били: Вања Филиповић, ученица VI pазреда из Чајетине, Александра Јовић, VI pазред  из  Врања , а трећу награду делили су Јована Глиџић, ученица VII pазред из  Ниша и Давид Јовашевић, VII pазред из Златибора. Поред награда које је доделила библиотека, конкурс је подржала „Голд Гондола“ Златибор, тако што је награђенима доделили по две карте за вожњу најдужом гондолом на свету. Уз предивне стихове и приче које су са публиком поделили награђени идући траговима Душка Радовића, своје радове читали су и чланови литерарне секције ОШ „Димитрије Туцовић“ из Чајетине и ОШ „Миливоје Боровић“ из Мачката, а са њима су се дружиле и песникиње Мирјана Ранковић Луковић, Марија Вуловић и Љиљана Андрић, пожелевши им још пуно стваралачког надахнућа.

М.Ранковић Луковић