Уручена Златна повеља књижевници Мирјани Ранковић Луковић

повеља

Песникињи Мирјани Ранковић Луковић синоћ је у Народној библиотеци Града Ужица уручена Златна повеља Београдског фестивала "Витезово пролеће" за допринос песништву. Награду су јој уручили: директор Фестивала, писац Недељко Попадић, а испред редакције и издавачке куће "Витез" уредница часописа Вишња Попадић и афористичар Раде Ђерговић.

На промоцији књиге "У једном од живота", којом је ова песникиња обележила 25 година од њеног званичног појављивања у свету књижевности, гости су били: песникиња Милуника Митровић у улози рецензента, уредник издавачке куће "Колектив Ужице" Зоран Жеравчић, глумица Биљана Здравковић и новинар и водитељ програма Светомор Милутиновић. Пуна сала ужичке библиотеке потврдила је да је Мирјана у овој средини радо виђен писац јер су и њене досадашње књижевне вечери биле изузетно посећене, што је прокоментарисао и Недељко Попадић рекавши да је задовољство видети публику која је, у конкуренцији са тв програмима, друштвеним мрежама и сличним, али не увек и квалитетним, медијским изазовима данашњег времена, радије изабрала да буде присутна на овој вечери .

На својеврстан начин ова песникиња се захвалила на додељеном признању рекавши да је "велика част примити га од песника чије песме већ и врапци знају јер их говоре деца широм Србије и ван ње на разним такмичењима и манифестацијама". Овом пригодом прочитала је "Пријетаљску песму". 

Вече су својим одабиром поезије, коју је за збирку "У једном од живота" приредио Зоран Јеремић, улепшали Биљана Здравковић и Светомир Милутиновић који је песмама писаним у мушком роду "позајмио" свој глас, а Милуника Митровић, која одлично познаје Мирјанино стваралаштво о којем је у више наврата говорила, је записала:

"У „светом заносу поезије“ све је у овим стиховима прозрачно и лакокрило, као повест чистог антићевски устрепталог срца, које се добродушно и брижно једнако подаје осмехивању радости и тугама овога света и живота. Свега је тако мало и тако доста стало у  ове песме, које кроз време не одустају од нежности религије властитог срца, чудесно обливене светлошћу наде и праштања.“

Публика у Народној библиотеци Ужице је на крају вечери од Мирјане, која је своје детињсво и младост провела у овом граду, даривана видео записом под називом "Писмо извињења и љубави" које је  читаоце оставио у веома емотивном расположењу, а који уз дозволу ауторке преносимо у целини.