"Уна сага Сербика" и "Слово љубави" (видео)

плесни асамбл

Након летњег  гостовања чајетинској публици и туристима на Краљевом тргу на Златибору, плесни ансамбл "Уна сага Сербика" синоћ је  наступио у Културном центру на Златибору, овога пута са новом причом. Реч је о представи „Слово љубави“ насталој у сарадњи ансамбла „Уна Сага Сербика“ и Театра Вук, а рађеној према  мотивима  књижевног дела Стефана Лазаревића, „Слово љубве“.

https://www.youtube.com/watch?v=1jwzLNf-MaQ&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Усмерени ка српској традицији уз додатак модерног покрета, ансамбл „Уна Сага Сербика“ на савремени начин оживљава лепоту сценске уметности Србије и Балкана. Својом плесном кореографијом "Игре и звуци Балкана" по први пут су се представили златиборској публици ове године у оквиру Културног лета, а чајетинска публика имала је прилику да их поново види синоћ у Културном центру на Златибору, овога пута са новом кореографијом , "Слово Љубави".

 

"Ова кореографија се спремала током короне, односно осам месеци и летос смо је премијерно извели у Театру Вук . После тога смо имали једну репризу, а ово је треће извођење", каже Светозар Крстић, кореограф. "Ово је другачији тип наступа. Наша прва два спектакла смо и правили на бази спектакла. Ово је, ипак, позоришна представа. Прилагођена је за мању сцену, направљено је као једна велика прича о једној љубави, помирењу, опросту, тако да има различитих нумера и прича у самој изведби."

Представа „Слово љубави“, кроз музику, поезију и игру осликава  универзалну поетску причу о љубави и хуманистичким стремљењима,  говорећи о лепоти из које се рађа љубав, а где има љубави биће и људског разумевања, кажу аутори.На сцени је синоћ било 32 играча, међу којима четворо солиста. Пажњу су привлачили  сценографија као и костими за које се побринула Мина Миладиновић.

"Костими су стилизовани. Са једне стране имамо изворне костиме, а са друге -  костими који су иначе у нашем репертоару. Критике су јако позитивне. Публика све доживљава на неки свој начин, свако има право да тај покрет, кроз који се преноси прича, доживи кроз своја виђења и искуства. "

Представа има десет делова у којима се обрађују различити мотиви, од лепоте, придоде, усхићења, љубави и разумевања, до позива за мир и помирење и жеље за успостављањем нормалних људских односа. Концепт и кореографија осмислили су Светозар  и Ана Крстић, композитор је Иван Илић, а сценограф Милан Миладиновић.

Мирјана Ранковић Луковић