Уметност као Божји дар (видео)

изложба

„Уметност је Божји дар који свет спасава својом лепотом,  поставља питања и нуди одговоре, преображава свет“, рекао је на синоћњем отварању изложбе „Тишине“ свештеник Саша Совиљ, гост уметника чија ће дела наредних месец дана красити зидове Културног центра Златибор. Реч је о заједничкој изложби сликарке Лидије Живковић и скулптора Дарка Кузмановића.

Нова изложба у Културном центру Златибор позлатила је овога августа уметничку галерију. Два врсна уметника, сликарка и скулптор, Лидија Живковић и Дарко Кузмановић, имали су исту мисију претходних годину дана, а то је преиспитивање свог унутрашњег бића, свог  бивствовање и смисла постојања, у тишини потребној за суочавање са собом и истином. 
"Идеје да пренесемо публици наше осећање, наше размишљање у вези живота пре свега, уметности, естетике и главна идеја водиља  је да се треба окренути ка унутра, не ка споспољшности. Ово су објекти и слике које су трагања за тим   средиштем нашег бића које је на неки начин увек чисто, увек светло, отуда и толико злата овде, рекао је скулптор   Дарко Кузмановић.

Симболику златне боје објаснила је и сликарка Лидија Живковић. "Златна боја је симбол нечега што је трајно, што је непроменљиво, што је врхунски постојано, односно, симбол истине".       

Ова два уметника су пре двадестеак година, на почетку својих каријера, имала заједнички пројекат, а онда су се поново сусрели са истом идејом која је изродила изложбу „Тишине“.
"Кад смо поставили изложбу изгледало је као да смо радили у једном атељеу  заједно сво време, а ми смо уствари имали неки сличан концепт, имали смо разговор на исту тему и онда смо наизглед на другачији начин тежили ка истом", рекла је Лидија Живковић. 

Заједнички гост изложбе био је свештеник Саша Совиљ који је, између осталог, рекао да  је „уметност  Божји дар који свет спасава својом лепотом, поставља питања, нуди одговоре и преображава свет“.
"Инспиративан је назив ове изложбе "Тишине" јер заиста дубоко у срцу у тишини, у тиховању се дешава тај сусрет духа и материје где материја улази у мистички процес преображавања. Дакле, још један елемент за аутентично уметничко дело јесте љубав. Љубав је та која покреће, а могу рећи и да је уметност готово нагонски чин. Она јесте борба, борба против пролазног, против заборава, борба са смрћу као шт и јесте сама духовност".  

Ово је девета изложба у Културном центру од почетка године коју су уприличили Културни центар и ТО Златибор. Поставку можете погледати до краја августа.

Мирјана Ранковић Луковић