УГ "Златиборски круг" и ове године наставља бригу о старима (видео)

Удружење грађана "Златиборски круг" и ове године је изабрано за пружаоца социјалних услуга Дневни боравак за децу са сметњама у развоју "Зрачак" и Помоћ у кући за стара лица. Ове услуге Удружење ће пружати током ове године, а финансираће се средствима локалне самоуправе.

https://www.youtube.com/watch?v=oyd7QSvVY-c&feature=youtu.be

Служба Помоћ у кући тренутно има 75 корисника којима на терену пружа помоћ 11 геронто домаћица а недељно се обави нешто више од 90 посета. Служба се састоји се од четири тима а у сваком појединачно се налази и медицинска сестра која води рачуна о набавци  и редовном узимању терапије. Осим медицинских послова - мерења крвног притиска, нивоа шећера у крви, узимања редовне терапије геронто домаћице се баве и припремом лакших оброка, чишћењем куће, помагањем у обављању личне хигијене, набавком основних животних намирница и плаћањем рачуна.

"Ова помоћ ми много значи. Пре свега мом оцу су долазили од 2010. године када сам затражио помоћ два пута седмично и тако је и дан данас. Спремају ми храну, купују намирнице и ту су за све што ми је потребно", каже Илија Стаматовић, корисник.

 "Јесте ми дуго чекање од четвртка до четвртка али сам пресрећна када ми оне дођу јер има дана када само њих видим и само са њима причам", додаје Станика Стакић, корисник Помоћи у кући.

Често су геронто домаћице једине особе које улазе у домове корисника службе Помоћ у кући а појединцима је и то сасвим довољно. "Много њих каже да смо им ми пречи од деце јер долазимо својом вољом и ради помоћи која им је преко потребна. Једва чекају дан када их посетимо а били смо у ситуацији да нас зову да дођемо на славу и нека њихова битна дешавања", рекла је Слађана Јанковић, геронто домаћица.

Годинама уназад "Златиборски круг" је пружалац услуге социјалне заштите на територији општине Чајетина и то Дневном боравку за децу са сметњама у развоју "Зрачак" и Помоћ у кући за старе која је преузета од Центра за социјални рад, од када је и дупло повећан обим посла а самим тим и број запослених.

"То што смо поново изабрани само говори о квалитету рада Златиборског круга. Интересантно је да напоменем да је крајем прошле године основано Удружење пружалаца услуга социјалне заштите на нивоу Србије где је Златиборски круг укључен као један од првих пружалаца услуге у Србији од како је пружање социјалних услуга прешло на удружења", каже Весна Белчевић, руководилац службе Помоћ у кући за старе.

Удружење Помоћ у кући је једино које има могућност, капацитете и искуство у пружању социјалних услуга на територији Општине. Током пружања поменутих услуга "Златиборски круг" је постигао значајне резултате и постао препознатљив у области свог деловања. Рад удружења подржан је од различитих организација и институција.

  Данка Миловановић