Удисање хелијума није ни мало смешно (видео)

На прославама, а посебно на рођенданским забавама, у последње време можемо видети како се деца и млади играју хелијумским балонима удишући ваздух из њих како би добили пискав глас. Све ово делује као безазлена забава, а у ствари хелијум може да доведе до озбиљних проблема па чак и  до смртоносног исхода, упозоравају лекари.

Свима је забавно када чују свој глас после удисања хелијума, а посебно деци. Хелијум је гас који је прилично лаган и због те своје особине практично три пута брже пролази кроз дисајне путеве него ваздух, стварајући ефекат пискавог гласа који је многима занимљив.

"То је иначе инертан гас који није токсичан, али када га удишемо понаша се као сфиксијент. То значи да истискује ваздух из плућа и долази на његово место тако да већ након неколико удаха може доћи до пада концентрације кисеоника у организму и до губитка свести", рекла је др Биљана Пантовић Вучинић - педијатар.

Прошле недеље, у службу хитне помоћи у Чајетини, доведен је четрнаестогодишњак који је на  прослави удисао хелијум из балона након чега је осетио вртоглавицу, изгубио свест и поплавео.

"Оно што бих ја саветовала у оваквим ситуацијама јесте да особу која има тегобе након узимања хелијума и уколико је без свести, поставите у лежећи положај на бок и наравно позовете хитну помоћ. Уколико је особа свесна прво треба извор хелијума одвојити од уста и носа, отворити прозор, проветрити просторију или пацијента извести напоље и саветовати га да дубоко удахне неколико пута", додаје др Пантовић Вучинић.

Иако је коришћење хелијума веома честа забава на дечјим окупљањима, упућује се апел родитељима да строго поведу рачуна о својим малишанима јер последице могу бити фаталне. Коришћење хелијума директно из апарата под притиском је изузетно опасно, јер је притисак гаса много већи од ваздуха што има за последицу пуцања плућа.

  https://www.youtube.com/watch?v=H1VGNof9Chw&feature=youtu.be Данка Миловановић   (фото - Разбибрига)