Ученички парламент и тематски дан "Знамените жене нашег краја" (видео)

ђачки парламент1

ОШ "Димитрије Туцовић" у Чајетини је ову седмицу посветила тематском дану под називом "Знамените жене нашег краја". У петак је гост Ученичког парламента била чланица Савета за родну равноправност општине Чајетина која је говорила о родној равноправности.

Циљ тематских дана који се планирају Годишњим планом школе јесте да се на часовима и ваннаставним активностима говори о одређеним битним темама и дешавањима у друштву. Петак је у школи "Димитрије Туцовић" био посвећен  "Знаменитим женама нашег краја", али и  битности разумевања појма родне равноправности.

"Ученици су израдили различите презентације, паное, истраживачке радове о свим знаменитим женама нашег краја. Оно што бих посебно истакла јесте то да су они били свесни тога да су жене које су некада живеле у прошлости и оне које су данас са нама, да то могу бити њихове мајке, баке, комшинице, познанице, чији је живот по нечему био специфичан, па смо разговарали уопште о положају жена кроз време", рекла је за Златибор прес Јагода Јеремић, наставница српског језика и координаторка Трематског дана.

Ученички парламент чајетинске основне школе не среће се први пут са овом темом. О њој се говори на часовима, али се обликује и у свакодневици.

"Ми смо се трудили, у сарадњи са Саветом за родну равноправност, да им се приближи ова тема, да негде сензибилишемо и схватимо какав је допринос жена у нашем животу. Поделом послова, тј. свакодневном организацијом свакодневног живота, да помогнемо једни другима , да имамо више времена за неке друге заједничке активности, и да на тај начин сви заједно растемо", надовезала се наставница Ивана Милојевић , координаторка Ученичког парламента.

Савет за родну равноправност општине Чајетина је својим Локалним акционим планом предвидео низ едукација за  различите групе грађана, међу којима су и деца.

"Савет за родну равноправност  је својим Локалним акционим планом предвидео ове едукације како би децу упознао са тим шта је родна равноправност, како да је поштујемо, како да поштујемо једни друге и тако остваримо неко лепше и здравије друштво", каже Бранкица Рајовић из Савета за родну равноправност. " Ми смо данас овде да деци представимо неке принципе родне равноправности како би једни друге више поштовали, како би поштовали своје мајке, баке, и сутра били бољи брачни партнери."

Сами Парламентарци су, као представници својих школских другова, говорили како је схваћена родна, а како полна равоправност и колико се поштују у друштву у којем живе. 

Ова и сличне теме и разговори о њима тежња су да се један свет, са својим добрим и лошим странама, учини бољим местом за све. Циљ је, наглашава Ивана Милојевић, да кроз овакве и сличне заједничке активности боље разумемо и прихватимо једни друге.

Мирјана Ранковић Луковић