УБС: Истиче други мораторијум, клијенти бирају даљи начин отплате кредита

Банке у Србији ће после истека другог застоја у отплати кредита клијентима који су прихватили мораторијум доставити нови план отплате, путем поште или мејлом, саопштило је Удружење банака Србије.

Удружење банака: Истиче други мораторијум, клијенти бирају даљи начин отплате кредита

Мораторијум у отплати банкараских позајмица истиче у среду, 30. септембра, а клијенти ће кад добију даљи план отплате, имати рок од седам дана да се изјасне.

 УБС је саветовало клијентима да с пажњом прочитају допис своје банке и одаберу опцију која им највише одговара.

 "Прва могућност је да прихвате план отплате који понуди банка, у коме је рок отплате продужен за дужину трајања мораторијума, а камате из мораторијума распоређене на преостало време отплате кредита. Друга могућност, ако им то финансијска ситуација дозвољава, јесте да одједном плате заостале рате са каматом и наставе отплату према досадашњем плану, а трећа да плате само камату, а да рок отплате кредита продуже за број рата за које је важио мораторијум", рекао је генерални секретар УБС Владимир Васић.

 Други мораторијум у отплати кредита прихватило је 82 одсто задужених грађана и 69 одсто предузећа. Укупна вредност заустављених обавеза износи скоро милијарду евра. Од избијања кризе због пандемије вируса корона банке су се на различите начине укључиле да омогуће становништву и предузећима да лакше савладају последице, истакло је УБС.

 Први мораторијум проглашен је у марту и био је вредан око две милијарде евра, други крајем јула, док је гарантна шема за кредитирање предузећа била у вредности око две милијарде евра.

Аутор: Бета