Убрзани радови на изградњи Постројења за пречишћавање отпадних вода (видео)

Радови на изградњи Постројења за пречишћавање отпадних вода на Златибору ових дана су интензивирани. У плану је да до краја године бетонски радови буду завршени и да се објекти укрове, а да се током зиме ради на монтирању опреме. Уколико све буде ишло по плану  постројење ће у пробни рад бити пуштено на пролеће.

Ових дана радовови на изградњи Постројења за пречишћавање отпадних вода су интензивирани. Почетак грађевинске сезоне није био наклоњен извођачима радова, јер су честе кише  правиле велике проблеме приликом извођења припремних радова, најпре у откопима а онда и у насипању јаловином.

„Радови мало касне због ових киша које су биле летос, али смо ушли у неки ритам и ако нас  време послужи у октобру ћемо „изаћи из земље“ што нам је циљ. Урађени су делови технолошке зграде. То су базени који скупљају отпадне воде. Урадили смо и део управне зграде, а сада радимо главни базен где се вода пречишћава и одатле улази у реку као технолошка вода. То је највећи објекат површине од 1800 до 1900 квадрата“, каже Милутин Стојчић  шеф градилишта.

Уговор за изградњу постројења потписан је 2016. године између ЈКП „Водовод Златибор“и конзорцијума фирми „Јединство“, „Хидроинжениринг „ и „ Беохидро“. Вредност инвестиције је 4,5 милиона евра. Општина Чајетина финансира пројекат са 3 милиона евра, а словеначака влада преко своје Агенције за међународну сарадњу и развој са 1,5 милиона евра.

„План је да у 2019. години добијемо Постројење за пречишћавање отпадних вода са Златибора. Тиме би уредили слив речице Обудојевица, Рзава, а то је Дрински слив, па би онда то утицало на побољшање екологије у читавом овом делу Златибора. Ту постоји и један прекогранични фактор, пошто је то слив реке Дрине, онда практично побољшавамо воде и у Републици Српској“, истакао је Раде Јовановић директор ЈКП „Водовод Златибор“, које ће газдовати овим постројењем.

Опрема која ће бити уграђена у ово постројење произведена је код реномираних светских произвођача из Немачке, Аустрије и Швајцарске. Практично ће бити референца како извођачима радова тако и Златибору, као туристичком месту које улаже велике напоре у заштиту и унаређење животне средине.

„Мислим да ће овде долазити из читаве Србије, да виде на који начин је урађено постројење и какви су његови ефекти. Мислим да ће у блиској будућности цела Србија морати да изгради слична постројења. То су захтеви Европске уније, али мислим да је и крајње време јер је пуно водотокова у нашој земљи загађено баш тим отпадним водама“, додаје Јовановић.

Постројење је предвиђено за 20 000 еквивалент становника са могућношћу проширења за додатних 10 000, пратећи све интензивнији развој Златибора. Изградња сличних постројења за пречишћавање отпадних вода планирана је и у Сирогојну, Мачкату и Чајетини, где је највећа концентрација становништва, као и отпадних вода.

https://www.youtube.com/watch?v=wichpTFLvco&feature=youtu.be

Драгана Росић