У току обнова куће Димитрија Туцовића

Шеснаести састанак групе заинтересованих страна "Дрина-Тара"прекограничног региона одржан је данас у Гостиљу. Oрганизатор је Стална радна група за регионални рурални развој у Југоисточној Европи у оквиру СВГ пројекта под називом: "Подршка регионалној сарадњи и равномерном територијалном развоју земаља Западног Балкана у процесу приближавања европским интеграцијама”.

СВГ је регионална међувладина организација која је основана од стране министарстава пољопривреде земаља и територија Југоисточне Европе. Пројекат који је тренутно активан је дониран од стране ЕУ и заснован је на развоју маргиналних општина прекограничних подручја Дрина-Тара. Шеснаести по реду састанак групе заинтересованих страна овог региона одржан је данас у Гостиљу ради сумирања резултата Пројекта за који је аплицирало Туристичко удружење Гостиље а који се односи на обнову родне куће Димитрија Туцовића . Вредност пројекта је 11 316 евра, од којих СВГ донацијом даје 7 600 евра.

„Данас смо овде у овом прелепом селу Гостиљу да сумирамо оно што смо радили у претходне 2 године . Завршава нам се садашња фаза Пројекта са 31. мајем и ту смо да видимо шта је то урађено до сада,“ каже Александар Дамњановић, СВГ регионални менаџер .“Оно што ми радимо је покушај да кроз прекограничну сарадњу и кроз умрежавање, увезивање актера из јавног, приватног и цивилног сектора створимо, да тако кажем, једну критичну масу која ће у једном тренутку довести до тога да имамо једну заједничку, ширу регионалну понуду како у туризму, тако и у пољопривреди, јер туризам и пољопривреда су два основна приоритета на које смо се оријентисали од самог почетка.“

1

Гостиљци су схватили да, поред атрактивног гостиљског водопада и од пре неколико година – базена изграђеног у центру селу, не смеју запоставити ни културно-историјске вредности. Због тога су код СВГ-а аплицирали за донације како би од пропадања сачували родни дом истакнутог вође социјалистичког покрета у Србији и оснивача Српске социјалдемократске партије, Димитрија Туцовића. Његов дом било је место где су о делу своје историје учили ђаци који су је посећивали на екскурзијама, а колика је важност тога најбоље говори Књига утисака. Међутим, овај објекат није могао одолети зубу времена.

„Заводу за заштиту споменика културе у Београду поднели смо захтев још прошле године, међутим, њихова нека процедура је трајала све до фебруара ове године,“ прича за Златиборпресс Мирослав Туцовић, председник ТУ Гостиље. „Тек тада смо добили Надзор са којим смо морали да сарађујемо у набавци квалитетне грађе и контролисању радова. Планови су да се све уради до 10. маја. Већ теку радови, што ће видети људи из СВГ-а који су дошли и у контролу, и да обиђу ово наше лепо село Гостиље."

4

Код СВГ-а је такође аплицирала ТО Златибор за реновирање својих просторија, а подршку је добила и манифестација Пршутијада у Мачкату. Иначе, Регион Дрина-Тара је први регион који је формиран и дефинисан као приоритетни регион на Скупштини СВГ-а и где се већ 5 година спроводе пројекти важни за равномерни територијални развој земаља Западног Балкана у процесу приближавања европским интеграцијама .

Мирјана Ранковић Луковић, www.zlatiborpress.rs