У складу са природом - изложба Ане Лазић (видео)

скулптура

У галерији Културног центра на Златибору синоћ је отворена изложба слика и скулптура ауторке Ане Лазић из Ужица. Ову изложбу љубитељи ликовног стваралаштва могу погледати до краја септембра.

 

„"Природу треба умети посматрати, схватити мудрост њеног трајања, њену моћ обнављања, снагу, смиреност и равнотежу којом она делује надахнујуће и на нас," порука је младе уметнице Ане Лазић из Ужица која своја дела на платну, камену или дрвету ствара управо према тој замисли.

"Моја инспирација је природа и много времена волим да проводим у њој, посебно у овом нашем окружењу као што су Златибор и Тара и ту црпим сву инспирацију коју претачем у своја дела" , истиче уметница. "Скулптуре су примарне. Прво њих радим. Ове слике су настале у време короне, када смо били затворени у четири зида. Никада их до сада нисам излагала, па је ово премијерно, за златиборску публику. Иначе, немам фазу у којој кажем: сада ћу да радим скулптуру, или слику, сада ћу да радим у дрвету или камену... Све је то како ми дође у тренутку, како ме понесе инспирација - тако и радим."

Након Уметничке школе у Ужицу, Ана је завршила и Факултет примењених уметности у Београду на смеру примењено вајарство. Љубитељима уметности приредила је самосталне изложбе широм Србије и за свој рад више пута је награђивана. Имала је учешће и на колонијама у уметничким радиониоцама за дизајн накита , уметничке керамике, вајарске, уметничке колоније у дрвету. О својим узорима каже:

"Имам их више и не могу никога да издвојим. Сви су на свој начин посебни и утицали су на мене кроз моје школовање а касније и кроз стваралаштво, али се трудим да оно што ја осећам и желим - изнесем и да то буде оригинално", наглашава Ана.

Планови за даље су, каже ауторка, рад на већим форматима. Њену изложбу можете видети у галерији КЦ на Златрибору до краја септембра.

Мирјана Ранковић Луковић