Док ђаци уживају у летњем распусту, у појединим школама мајстори приводе крају грађевинске радове, како би све било спремно за за почетак нове школске године. У Основној школи „Миливоје Боровић“ Мачкат из године у годину све је више ученика, те се због тога се указала потреба за адаптацијом постојећих просторија и обезбеђивање адекватног простора за реализацију наставе.

У наредној школској години Основну школу „Миливоје Боровић“ Мачкат похађаће 250 ученика, од првог до осмог разреда. У школске клупе сешће и 30 ђака првака и то: 17 у Мачкату, 3 у Кривој Реци, 9 у Шљивовици и један ученик на Горњој Шљивовици. Родитељи из Качера поново су школи указали поверење и своју децу, уместо у градске, уписали у сеску школу“, истакла је директорка Школе Ана Ристановић. Припреме за почетак наредне школске године ових дана улазе у завршну фазу.

„Реч је о адаптацији једне припремне просторије и две велике учионице, од којих се праве три сасвим пристојне учионице за онај број ученика који ми по одељењима имамо. Такође, ради се и на припреми две учионице за млађе разреде. Трудићемо се и да школско двориште спремно дочека децу, са свим справама и реквизитима на које су они навикли. У свим издвојеним одељењима биће освежени зидови и одрађено све оно на шта се указало да је потреба“, истакла је директорка Ана Ристановић.

Школа у Мачкату се може похвалити да је међу првима у Србији почела примену електронских дневника и дигиталних уџбеника, што је знатно унапредило, али и олакшало реализацију наставе.

„Што се тиче е дневника, колеге су веома задовољне, а самим тим задовољни су и ученици и њихови родитељи, који сваког тренутка имају увид у оцене свог детета.“

Директорка Ана Ристановић подсетила је да је ова школа изграђена 1859. године, и као таква представља веома стар објекат, „зрео“ за реконструисање.

„Школа у Мачкату је стара 160 година. Ове године ћемо прославити јубилеј. Ми се у складу са финансијским могућностима трудимо да је одржавамо и адаптирамо колико је то могуће. Свакако би нам једна темељна реконструкција јако значила“, закључује наша саговорница.

Оно што овој школи највише недостаје је фискултурна сала. Пројектна документација је завршена, те се очекује добијање дозволе за градњу. Ристановићка истиче да ће Школа конкурисати на разне пројекте како би успели у намери да и ова школа добије дуго очекивану фискултурну салу.

 

Драгана Росић