У Дому здравља у Чајетини почела вакцинација против сезонског грипа (видео)

У току ове недеље Завод за јавно здравље Ужице дистрибуирао је вакцину против сезонског грипа – TorVaxFlu произвођача Института Торлак и у Дому здравља у Чајетини почела је вакцинација. Обавезна имунизација наведеном вакцином може се спровести код лица узраста 18 до 65 година у посебном ризику, као и код запослених у здравственим установама.

https://www.youtube.com/watch?v=ziJsRmDAS4E&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Вакцине против сезонског грипа у чајетински Дом здравља стигле су почетком ове недеље. Међу првим дозама налазе се тровалентне вакцине које су намењене узрасту до 65 година док се четворовалентне вакцине за узраст преко 65 година очекују следеће недеље.

"Вакцине се примају на вакцинационом пункту где се прима и вакцина против ковида и то сваког радног дана од 8-13 часова. Оно што нас сви питају јесте - да ли треба направити размак између ковид вакцине и вакцине против грипа? Дакле, не мора! У истом дану се могу примити и једна и друга само у различите екстремитете", рекла је др Гордана Бојовић, начелница Опште медицине Дома здравља  у Чајетини.

Имунизација се препоручује свима а приоритет су старији људи, људи са коморбидитетима, односно са пратећим болестима као што су дијабетес, прележани инфаркт миокарда, пацијенти са аутоимуним болестима и онколошки пацијенти. Заинтересованост за вакцинацијом не заостаје у односу на претходне године, с тим да је присутност сезонског грипа далеко мања, што је последица ношења маски. У току је и вакцинација и бустер дозом против корона вируса док је интересовање за првом дозом нешто слабије.

"Што се тиче оболевања након вакцинације, било је оболевања након свих доза и процентуално је сразмерно колико је и било примљених доза. Највише оболелих је оних који су примили Кинеску вакцину, затим Фајзер итд. Приликом примања и вакцине против сезонског грипа и вакцине против корона вируса, нико не може да гарантује да до заражавања неће доћи, већ се гарантује блажи облик болести и спречавање смртоносног исхода који је за Фајзерову вакцину 95%  а за Кинеску 70%".

Иначе, имунитет који даје вакцина против грипа је од шест месеци до годину дана, и зато је неопходно да се ризичне категорије пацијената вакцинишу сваке године. Оно на шта је др Бојовић овим путем апеловала, јесте поштовање мера за сузбијање корона вируса и обавезно спровођење кућне изолације у трајању од 14 дана.

"Уколико сте ковид позитивни одлазите у самоизолацију а ваши укућани који нису вакцинисани такође иду у изолацију. То значи да сте у кући, да не излазите ни у продавнице, нити шетате по улицама нити обилазите бутике. Сви остали који су вакцинисани немају потребе да иду у изолацију".

На месту примања вакцине против сезонског грипа може се јавити локална реакција за коју се препоручује само држање хладних облога док пацијенти који су алергични на јаја или било коју другу компоненту вакцину не смеју ни примити.

Данка Миловановић