У част Васку Попи (видео)

изложба

Специјална библиотека „Чигота“ у сарадњи са библиотеком „Љубиша Р.Ђенић“ из Чајетине и Библиотеком града Београда, уприличила је једно изузетно вече за све љубитеље поезије Васка Попе. Изложбом која је реализована прошле године у организацији Библиотеке града Београда  поводом стогодишњице од рођења овог књижевног барда, приказан је на свеобухватан начин његов живот, рад и дело.

Необична изложба посвећена Васку Попи отворена је синоћ у Чиготи на Златибору. Она је уприличена прошле године у Библиотеци града Београда поводом стогодишњице од рођења овог великог савременог српског песника, а у сарадњи са Специјалном библиотеком Чигота и Библиотеком  „Љубиша Р.Ђенић“ из Чајетине, видела ју је заиста бројна публика у Чиготи. Аутори изложбе која носи назив „Далеко у нама“ су Бојан Кундачина и Марјан Маринковић чија идеја је да се кроз различит и вишезначан дизајн прикаже целокупан живот и стваралаштво Васка Попе.

"Доста смо радили на свим тим аспектима и тако добили изложбу овакву каква јесте. Она је састављена, доминантно, из великих кругова који су посвећени његовим збиркама. Свака од осам збирки има по један велики круг на којима се налази рецепција тих песама од наших и иностраних теоретичара и песника, историчара књижевности. Налазе се и неки визуелни материјали који су, такође, у вези са том збирком . Њих прате мањи кругови на којима се налазе чувени Попини амблеми његових збирки јер је свака збирка имала свој амблем. Пошто је Попа приредио три антологије које су јако значајне за његову поетику, ми смо им посветили три "троугла". Имамо и два панела у облику квадрата који су посвећени самом песниковом животу", објаснио је  један од аутора изложбе, Марјан Маринковић.

Захваљујући архиву САНУ у којем се налази заоставштина Васка Попе у изложбу су укључени и архивски материјали који до сада нису били доступни широј јавности. Изложбу прати и обиман каталог. Ипак, да би била овако обухватна , аутори су морали не само познавати песников живот и дело, већ пре свега волети и разумети његову поезију.

"Када читате Попу, у једноставним стварима ви можете да видите све!" дао је своје импресије Маринковић.

Испред организатора, Специјалне библиотеке Чигота , о Васку Попи говорила је госпођа Мирјана Црнчевић .

"Његова поезија утицала је на многе ауторе, а утиче и данас, на широком подручју различитих говорних поднебља захваљујући бројним преводима широм европских, азијских, америчких земаља. Херметичан и сажет песнички израз јединствен је у књижевном простору који обухвата језик на ком је Попа писао", рекла је, између осталог.

Одломке Попине поезије читао је глумац Небојша Миловановић, дајући овој вечери посебну драж.

Мирјана Ранковић Луковић