Тријумф Шпанаца на Тић пољу, Ања Илић прва у Балкан Купу (видео)

Ања Илић на старту

Трке Балкан купа у нордијском скијању одржане су на Тић пољу на Златибору уз учешће 30 такмичара и такмичарки из Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Бугарске, Летоније, Шпаније, Бразила, Чилеа и Еквадора.

У препознатљивом амбијенту на Тић пољу отворена је година са два такмичења у нордијском скијању. Уз велику количином снега услове је мало омела магла првог дана.

Олимпијска репрезентативка Ања Илић заузела је два пета места, али је била најбоља у конкуренцији такмичарки које се надмећу у Балкан купу. Са овим тркама чланица Звезде припрема форму за Зимске олимпијске игре које почињу 4. фебруара у Пекингу.

"Ово је олимпијска година и јако дуго тренирам у Италији за те трке. Јако сам задовољна својом досадашњом формом. За месец дана почињу Олимијске игре и планирам да ми тамо буде најбоља форма. За то се спремам и то ми је главни фокус, само о томе мислим. Ово су прве трке у 2022, јако сам задовољна формом, била сам првопласирана у Балкан купу. Услови су били тешки првог дана, због магле, није се видела добро стаза, али сам успела да се изборим са тим проблемима. И девојке које су овде биле се спремају за Пекинг, тренирала сам и са најјачим тимом Естоније, тако да већ покушавам да уђем у ту конкуренцију да се борим са њима. Потпуно је другачији осећај тренирати са бољима од себе."     

Дуплу победу у женској конкуренцији остварила је Марта Рамос Морено из Шпаније, а два друга места на Златибору је заузела 46-годишња Бразилка Жаклин Мурао која је од 2004. године чак седам пута наступала на Олимпијским играма, четири пута на зимским и три на летњим и то у три спорта, нордијском скијању, биатлону и бициклизму.

У мушкој конкуренцији на 10 хиљада метара у првој трци је победио Бугарин Данијел Пешков испред Шпанца Берната Сељеса, да би другог дана заменили места, а бронзе су освојили Страхиња Ерић из БиХ и Марио Матианков из Бугарске.

"Живим у Пиринејима, и моја породица има ски центар у Каталуњи и ту сам почео. Ушао сам у регионалну селекцију и надам се да ћу ускоро бити у репрезентацији Шпаније. Веома сам поносан на победу и друго место ове недеље. Свиђа ми се ова земља, први пут сам у Србији, веома сам задовољан посетом и захваљујем се свима,"  
рекао је 18-годишњи Сељес.

Од домаћих такмичара у сениорским тркама учествовали су још и Ана Јеремић, Андреа Марковић, Ђорђе Пауновић и Тарик Аслани, док је у тркама за млађе категорије и цицибане наступило око 40оро деце. На стартним листама били су: Емилија Средојевић, Јована Јоксимовић, Младен Станковић, Андрија Тошић, Андреј Драговић, Анђела Рајевац, Алекса Рајевац, Андрија Величковић, Вук Средојевић, Урош Станковић, Јелена Јоксимовић, Невена Марић, Искра Гавовић, Кристина Ђорђевић, Лана Тошић, Давид Драговић, Ена Мурци, Софија Смиљанић, Михаило Јеремић, Стефан Марјановић, Петар Мурић, Мила Марјановић, Софија Кузељевић, Мина Шишовић (СК Звезда), Софија Бућић, Ксенија Мићић, Катарина Павловић, Вања Туцовић, Коста Ђуровић, Ивона Ђуровић, Ирина Ђуровић, Михаило Буишић, Андреј Бућић, Богдан Смиљанић, Дуња Смиљанић, Маша Буишић, Мина Туцовић (СК Златибор).     

Већ у понедељак и уторак, 17. и 18. јануара одржаће се нове трке у оквиру Звезда купа, које ће такође носити ФИС бодове.