Три предлога за нови минималац – 34.000 динара, 35.000 и трећи који радници највише заговарају

Свега 15 одсто послодаваца је за подизање минималца који тренутно износи 30.300 динара. Синдикати би, с друге стране, пристали и на повећање од 4.000 динара, а у Влади кажу да се тражи компромис и да ће пресећи до краја текуће недеље.

Представници синдиката, послодаваца и Владе Србије почели су преговоре о минималној цени рада за 2021. годину, а завршни разговори заказани су за 14. септембар.

Предлог синдиката је да се минимална зарада са 30.000 повећа на 37.500 динара, односно да минимална цена рада по сату порасте са 172,5 на скоро 217 динара.

Зоран Михајловић, секретар СССС каже да је толико повећање договорено претходних година, али да су синдикати свесни тренутних околности и да имају још две опције.

„Једна је да нови минималац буде 35.000 динара, а трећи предлог испод кога не бисмо ишли је повећање минималца за око 4.000 динара“, рекао нам је Михајловић.

У Унији послодаваца Србије, како каже Небојша Атанацковић, не беже од повећања минималне зараде, али у том случају очекују да држава направи неке уступке за привреду.

„Синдикати су предложили да се цена повећа и ми не бежимо од тога, али у случају да прихватимо повећање, онда очекујемо компензацију, да ли је то у виду смањења пореза или тога да се ПДВ плаћа по реализацији, а не унапред“, напомиње Атанацковић.

Иначе, истраживање Уније полодаваца Србије показало је да 85 одсто послодаваца сматра да није моменат за повећање минималца.

С друге стране, министар финансија СИниша Мали изјавио је ће Влада до петка наћи компромис и изаћи са предлогом за минималну плату за наредну годину.

Мали је истакао да је повећање минималца питање компромиса, јер, наводи, синдикати траже веће повећање минималне зараде, а с друге стране послодавци гледају шта је за њих реално.

„Поготово сада, имајући у виду да смо ми данас у једној великој економској кризи, не само Србија, већ цела економија глобално. Због тога морамо бити опрезни и паметни. Радимо анализе, Влада Србије ће до краја наредне недеље изаћи са предлогом минималне зараде, па ћемо на крају сести и са послодавцима и синдикатима да нађемо компромис“, рекао је Мали.

Извор: блиц.рс