„Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“ (видео)

м

Агенција за безбедност саобраћаја и Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина јуче су на Златибору одржали тренинг безбедне вожње за мотоцикалисте и мопедисте. На позив Ауто-мото клуба“ Златибор“, окупили су се заинтересовани возачи мотоцикaла из општине Чајетина и града Ужица да на полигону код језера на практичан начин науче како је најбоље одреаговати на могуће кризне ситуације у саобраћају.

Према подацима Агенција за безбедност саобраћаја РС, у периоду од 2016. до 2020. година на подручју општине Чајетина су у саобраћају живот изгубила два возача и путника на мотоциклима и мопедима, а 15 их је повређено. Међу њима је највише настрадалих старости од 15 до 30 година, а кризни месеци су били јун, август и септембар. Разлози саобраћајних незгода су, према извршеним увиђајима, непромишљене радње возача. Због тога су управо почетак јуна изабрали Агенција за безбедност саобраћаја и СЗБС општине Чајетина да изврше тренинг везбедне вожње мотоциклиста.
 
"Дуги низ година су мотористи угрожена категорија у саобраћају. Када положе возачки испит, то је само дозвола да могу да уче да возе. Учешћем у саобраћају нису ни свесни у какве све ризичне ситуације могу доћи. Зато смо ми данас овде, да им то приближимо, објаснимо, како би превентивно утицали на њихову реакцију у саобраћају", каже за "Златибор прес"  Горан Стојановић Мрси, члан СЗБС општине Чајетина.

О томе да само полагање возачког испита за ову категорију није довољно, говорио је и инструктор Миодраг Димитријевић који је вођа пројекта „Тренинг безбедне вожње за мотоциклисте и мопедисте“.

"Ми овде њима показујемо неке специфичне ситуације и технике које могу да им помогну у потенцијално опасним ситуацијама на путу. Имате нпр. моменат када путничко возило одузима мотоциклисти првенство, или када му пресече путању, или има ситуација када због неуочавања мотоциклисте који је мала силуета, возачи путничких возила направе неки маневар који возаче мотоцикала доводе у одређену опасну ситуацију".

Кроз овај пројекат Агенција је обишла око сто локалних самоуправа у Србији и анализирајући одговоре учесника тренинга, дошло се до закључка да је едукација једна од битних ставки у циљу стварања што безбеднијих услова за учешће мотциклиста у саобраћају.

"Већ трећу годину смо у фази реализације семинара стручног усавршавања лиценцираних инструктора за ову категорију. Значи, почели смо да се бавимо оним основним, а то је учење стручног кадра на који начин да обучавају возаче", истакао је Димитријевић.

Мотоциклиста је у већини случајева неко ко у вожњи не спутава своје жеље и не кроти енергију, а то је нешто што се углавном скупо плаћа. Због тога Горан Стојановић Мрси, вишеструки шампион државе у мотоциклизму,али и члан СЗБС општине Чајетина, нуди боље решење.

"Ја сам иначе, као члан СЗБС општине Чајетина једини волонтерски инструктор који врши обуку мотоциклиста на тркачким стазама.  Обуку вршим неколико пута годишње на стази НАВАК у Суботишту и могу да се похвалим да сам до сада већ више од шест-седам људи одвукао на стазу и они више нису регистровали своје мотоцикле, нити више учествују у саобраћају."

Мирјана Ранковић Луковић