Трећи дан мале матуре ученици полажу тест из изборног предмета

м

Ученици осмог разреда основних школа у Србији полажу завршни испит на крају основног образовања и васпитања из једног од пет понуђених предмета по свом избору - биологије, географије, историје, физике и хемије.

Осмаци су у среду полагали тест из математике, а у уторак тест из матерњег језика.

Прелиминарне резултате за сва три теста ученици ће моћи да виде 22. јуна, а коначне 25. јуна, у школи и на порталу Моја средња школа.

Попуњавање листа опредељења биће 26. и 27. јуна 2024. Она је истакла да су за школску 2024/2025. планирана 72.522 места, а право да полаже завршни испит има 66.970 ученика.

Завршни испит почиње у 9 и траје до 11 сати и спроводи се у исто време у целој Србији, а уколико је испит почео са закашњењем, време испита се продужава тако да израда теста траје 120 минута. Ученици су дужни да у школу дођу најкасније сат времена пре почетка испита.

Сваки од тестова носи максимално 20 поена, а да би се израчунали поени за упис потребно је број освојених бодова на тестовима из матерњег језика и математике помножити са коефицијентом 0,7, а број бодова освојених на трећем тесту са 0,6.