Трећа трибина „За живот без насиља“ (видео)

флајер

Трећа трибина „За живот без насиља“ одржана је у  библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини. Гости ове трибине били су представници КК „Златибор“ Чајетина, Планинарског клуба „Торник“ и Иновационог бизнис центра Златибор.

Завршна трибина пројекта „За живот без насиља“ у организацији УГ „Златиборски круг“ из Чајетине одржана је у просторијама библиотеке у Чајетини. Гости ове трибине су са ученицима основне школе „Димитрије Туцовић“ и средње Угоститељско – туристичке школе  поделили своја искуства о осетљивим периодима свога одрастања и начинима превазилажења одређених проблема у школи, породици, друштву.

"Мислим да је заиста било значајно за њих и шта су гости поделили са њима на прве две трибине , а ово је последња у низу "Живот без насиља"  . На њој су гости: Петар Кутлрешић, председник КК "Златибор" Чајетина, Марко Џамбасовић који и свира, и води фолклор, и водич је ПК "Торник", и Стојан Вуковић бивши ђак средње УТШ  који сада ради у Иновационом бизнис центру. Они ће испричати данас нешто о свом развојном путу, о својим животним изборима и како су они прошли адолесцентни период кроз који пролазе управо учесници на нашим трибинама", рекла је  Весна Белчевић, УГ "Златиборски круг".

Из мале средине као што је Чајетина, Стојан Вуковић је отишао на факултет у Београд, а једно време је провео и у Америци. Како је он пролазио у школи у дружењу са својим вршњацима, како је изналазио решења у ситуацијама које су носиле разне фрустрације, поделио је са младима на трибини.

"Генерално смо закључили да је лични карактер  једино што код деце мора да се развије максимално како би она остала на правом путу и изгурала све својуе проблеме на прави начин." рекао је пројектни менаџер ИБЦ, Стојан Вуковић.

И друга два госта, сложила су се да је младима, поред времена проведеног у школи, и те како потребно ангажовање у неким другим активностима. Оно што је добро, рекли су,  јесте то што  им на располагању стоје и стручна лица попут педагога, психолога и социјалног радника са којима се увек, у поверењу , могу посаветовати у вези било каквих дилема или проблема. Јер, кроз овај пројекат, „Златиборски круг“ је основао  Саветовалиште за младе које успешно ради у просторијама чајетинске основне школе.

"Приметили смо да они који долазе код педагога и социјалног радника,  а којих је мањи број, у континуитету долазе ових шест месеци, а код психолога има оних који такође долазе у континуитету, има оних који неки свој проблем тренутни, акутни, реше у пар долазака, а има и оних који се јављају у задњих месец дана", објашњава Весна. 

Удружење грађана „Златиборски круг“ очекује да ће услугу Саветовалишта продужити и да ће у њему свакако бити ангажован психолог, а по потреби педагог и социјални радник. Подсећања ради, Саветовалиште за младе са проблемима у понашању реализује се преко пројекта „Мост“, у оквиру програма „ПРО- Локално управљање за људе и природу”.