Требиње на платнима светских уметника (видео)

У галерији Културног центра Златибор синоћ је отворена изложба групе аутора под називом „Требиње и Херцеговина као инспирација уметника“. Више од 70 аутора из око 20 земаља света одазвало се у 2020. години на позив  уметника Дражена Милића да преко друштвених мрежа, у времену короне, направе виртуелну изложбу са темом Требиња. Резултате овог стваралаштва имали су прилику да виде и посетиоци Културног центра.

https://www.youtube.com/watch?v=M-Hey0XrZsY&ab_channel=TV%C4%8Cajetina

Академски сликар Дражен Милић,  оснивач Међународне уметничке колоније "КОЛО", вредно ради и ствара у окриљу свог родног Требиња. Ни време короне није зауставило овог уметника у реализацији многобројних идеја. Тако је прошле године позвао заинтересоване уметнике из свих крајева света да направе виртуелну изложбу слика овог лепог града у Херцеговини чије је фотографије постављао преко интернета, а на чију лепоту, показало се, сликари нису остали равнодушни.

"Већина тих уметника, бар 70&, никада није била у Требињу и мислим да је велики погодак било постављање фотографија јер су кренули да истражују Требиње и тако упознају његове лепоте. Мислим да је то највеће богатство ове изложбе јер је преко 200 људи барем преко друштвених мрежа упознало Требиње. Већина умјетника је из Србије, Црне Горе и Херцеговине, али их има из Албаније, Словеније, Хрватске, Њемачке, Украјине, Русије, Кине... Има доста умјетника, као што је Америка Јужна и Сјеверна, који нису могли да пошаљу своје радове због ове ситуације, али преко 70 аутора из преко 20 земаља је заступљено овдје," објашњава Дражен Милић.

На изложби су заступљене све слике које су уметници послали и није се обраћала пажња на то да ли су они академски сликари, или не, истиче Милић. Богатство ове изложбе и јесте у начину виђења  херцеговачког краја, а многе слике га на поетичан начин и приказују.

"Већина људи је, кад су погледали слике, рекли: Ви живите у бајковитом крају. То и јесте био циљ моје промоције, да се, као што се промовише умјетност, промовише и град , али не само Требиње, оно је само један од тих градова, већ цјела Херцеговина која има нешто своје."

Изложба је оставила јак утисак на публику , а међу њима је, као један од честих посетилаца Културног центра, био и ужички академски сликар Ђорђе Станић.

"Кад сам год у могућности, када сам у Ужицу, дођем да посетим изложбе. Поготову ову изложбу, пошто сам био учесник колоније у Требињу 2019. и знам како то Дражен организује и какав сазив уметника долази и каква дела настају. Мислим да овакав простор заслужује једну овако добру изложбу. Ту је права атмосфера, пренео је овде амбијент Требиња, и ваздух Требиња, ту морску климу на неки начин, а и радост уметника. Видим, по овим делима,  да су сви уметници расположени; пуне су слике позитивне енергије и тог живописног приморског колорита. То је и највећа одлика ове поставке", рекао је Станић.

Мирјана Ранковић Луковић